ГрадътНовини

Пламен Моллов е новият ректор на УХТ – Пловдив

Моллов смени досегашния ректор Кольо Динков, който слиза от поста след два мандата

Проф. Пламен Моллов е новият ректор на Университета по хранителни технологии, съобщи сайтът u4avplovdiv.com. Той спечели след балотаж с проф. Николай Менков  с 86 срещу 73 гласа. Другите двама претенденти за ръководния пост бяха проф. Алберт Кръстанов и проф. Стефан Драгоев. Те обаче не събраха нужната подкрепа още на първи тур.

163-ма делегати на общото събрание гласуваха кой да заеме мястото на досегашния ректор проф. Кольо Динков, който има два мандата. Както „Уча в Пловдив“ прогнозира до балотаж стигнаха досегашният зам.-ректор по проекти и информационна дейност  проф. Николай Менков и проф.Пламен Моллов, който доскоро оглавяваше Общото събрание. Само един глас не достигна на проф. Моллов да спечели на първи тур, а на втори се наложи с 13 гласа.

Развръзката сменя статуквото, тъй като проф. Менков се сочеше като кандидатура на досегашния ректор.

Проф. Пламен Моллов има два мандата като народен представител и две години като изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните. Той е титуляр по 5 учебни дисциплини. Доскоро бе ръководител на катедра „Консервиране и хладилна технология“, а сега оглавява ЦИДО по качество и безопасност на храните. Той е почетен председател на Българската асоциация по хранителна и питейна индустрия и на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

В представената от него smart програма за управление, изготвена на база предложения от негови колеги, получени след проведени срещи и разговори, проф. Моллов обещава 50% увеличение на доходите в рамките на мандата. В предизборната  си платформа представя идеята за създаване на Международен научен консултативен съвет по модела на водещи световни университети. Възнамерява също да въведе също система за електронно управление на документооборота в УХТ, както на финансова бонус система за авторите на научни публикации в престижни списания.

Създаване на Комуникационен борд по храните като дискусионна платформа за коментари по значими въпроси, развитие на електронна библиотека, въвеждане на чуждоезикови бакалавърски и магистърски програми, включително с участието на международни партньори, са други от акцентите в предизборната платформа.

Според проф. Моллов трябва да се осигури целево финансиране на катедрите и да се премахне ограничението за минимален брой студенти за сформиране на група. Намеренията му са за създаде фонд за закупуване на научна апаратура и изграждане на научноизследователски център.

Амбицията на новия ректор е да ремонтира спортните бази и плувния басейн чрез механизмите на публично-частното партньорство.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Поздравявам всички преподаватели, служители и студенти за демократичния и мирен начин, чрез който отхвърлиха 8 годишната тоталитарна диктатура. Надявам се, че бързо ще съумеят да възстановят високото място на ВУЗ-а в световното и европейско образование и наука. Място, което тези прекрасни, изстрадали хора напълно заслужават!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина