За по-малко от месец петима души са загинали при пожари в жилища в Пловдив

Гласове Градът Криминале Новини

РДна ПБЗН – Пловдив апелира за отговорно и стриктно спазване на мерките за пожарна безопасност в домашни условия

Само за времето от 12 януари до 4 февруари в регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пловдив са регистрирани 5 произшествия с жертви самотно живеещи жители на областния град, като четирима от тях са на възраст над 72 години.

Два от нещастните инциденти са от 21 януари, когато след приключване на гасителни действия в апартаменти огнеборците открили загиналите обитатели – 83-годишна жена и 72-годишен мъж. Основни версии за възникване на пожарите са съответно оставяне на горими материали върху включен котлон и тютюнопушене в леглото.

Дни по-рано, на 12 януари, 99-годишна пловдивчанка починала в резултат на пожар в жилището й, предизвикан от неправилно ползване на микровълнова печка.

Вчера по обяд, след пожар в апартамент, бе намерено безжизненото тяло на 91-годишен трудноподвижен мъж. Предполага се, че възрастният човек е загинал след възпламеняване на завивките от електрическа лампа в леглото му.

Същата вечер е констатирана и смъртта на 61-годишен пловдивчанин, в чието жилище пламнали натрупани множество ненужни вещи и отпадъци, най-вероятно в резултат на небрежност при боравене с открит огън.

Тревожните данни са повод РД на ПБЗН – Пловдив отново да апелира към гражданите за отговорно и стриктно спазване на мерките за пожарна безопасност в домашни условия. Особено повишено да бъде вниманието на близките и социалните работници, полагащи грижи за възрастни, трудно подвижни и самотно живеещи хора.

Припомняме, че най-честите причини за пожар в дома на хората от третата възраст са:

  • Неправилно ползване на битови електрически уреди;
  • Неправилно ползване на нагревателни и отоплителни уреди;
  • Поставяне на горими материали в непосредствена близост до източници на висока температура;
  • Тютюнопушене в нетрезво или сънено състояние в леглото;
  • Предоставяне на достъп до източници на открит огън или висока температура на хора, които не са в състояние да преценят риска от употребата им или последствията от техните действия.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.