ГласовеЗдравеМненияНовиниПУЛС

Проф. Кантарджиев: В най-добрия сценарий до август ще имаме 1,5 милиона ваксинирани

Той е категоричен, че страничните реакции от ваксините срещу COVID-19 са същите, като страничните реакции от грипната ваксина

Рисковете при ваксиниране са минимални, увери и имунологът и хематолог д-р Велизар Шиваров

В най-добрия случай до август в България ще има 1.5 милиона ваксинирани срещу COVID-19. Това коментира тази сутрин пред Nova тв директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Към момента разчетите на МЗ показват, че до август в страната трябва да са пристигнали общо 1.5 милиона дози от двете одобрени от Европейската комисия ваксините – на „Пфайзер“/“БиоНТех“ и на „Модерна“. Те би трябвало да са достатъчни за имунизирането на 750 хил. българи, тъй като на всеки се поставят по две дози в интервал от най-малко 21 дни. Има и добра логистика за поставянето им.

Кантарджиев допълни, че работещите в Националния център ще бъдат ваксинирани след една седмица.

Според него, след като ЕК даде зелена светлина и на ваксината на „АстраЗенека“, „нещата доста ще се увеличат“.

По думите му, на този етап няма подадени документи за регистрация на руската ваксина нито у нас, нито в Европа.

Професорът подчерта, че страничните реакции от ваксините срещу COVID-19 са същите, като страничните реакции от грипната ваксина.

Рисковете при ваксиниране са минимални. Това увери имунологът и хематолог д-р Велизар Шиваров пред БНТ, като уточни, че хората с активни тежки автоимунни заболявания не би трябвало да се ваксинират.

Хората с ракови заболявания, които се подлагат на тежка терапия и по принцип са изложени повече на по-голям риск от инфекциозни заболявания, трябва да са с приоритет при ваксиниране – за тях това е един шанс те да бъдат предпазени. И медицинският персонал, който работи с такива болни, трябва да е с приоритет при ваксиниране, настоя д-р Шиваров.

„Преболедувалите COVID-19 със сигурност имат антитялов отговор, но никой не може да отговори на въпроса колко продължителен ще е той, със сигурност те могат да бъдат ваксинирани на малко по-късен етап“, посочи имунологът.

Според него имунният отговор, вследствие на ваксината, няма случай да предизвиква имунопатологично заболяване, освен няколко случая на алергични реакции.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина