ПП, ДБ и ИТН остро осъдиха решението на Путин в обща декларация

Гласове Избори 2021 Новини

Три от партиите в управляващата коалиция осъдиха остро решението на руския президент Владимир Путин да признае самообявилите се за независими държави области в Източна Украйна в обща декларация, изпратена до медиите. Тя е подписана от Продължаваме промяната, Има такъв народ и Демократична България. Позицията не е подписана от четвъртата партия в коалицията- БСП.

„Това е грубо нарушение на Минските споразумения и международното право. България подкрепя безрезервно териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници. Загрижени сме от тезите на президента Путин в речта, които поставят под съмнение самото съществуване на Украйна като независима държава. Страната ни ще настоява ЕС и НАТО  да продължават да защитават категорично принципите на международното право!”,, заявяват в позицията си трите политически формации.

Те подчертават, че страната ни ще подкрепи предвидените санкции на Европейския съюз спрямо Русия в координация със САЩ и Великобритания. Такова решение трябва да се вземе от министрите на външните работи на ЕС.

„ Изразяваме дълбокото си съжаление, че по вина на Русия се стигна до края на Минските споразумения и така възможностите за дипломатическо решение на кризата намаляха драматично. Със загриженост продължаваме да следим случващото се в Източна Украйна и се надяваме, че диалогът и дипломацията ще успеят да предотвратят по-нататъшна ескалация на конфликта.  Настояваме защитата на живота и здравето на цивилните граждани в региона да бъде абсолютен приоритет! Изразяваме и пълната си подкрепа за европейската перспектива на Украйна”, се казва още в общата позиция.

Споделете ни във:

1 thought on “ПП, ДБ и ИТН остро осъдиха решението на Путин в обща декларация

  1. Хубаво е да им напомнят за собствената ни история – ние също сме били “сепаратисти”, също след националните катастрофи сме искали да присъединим земите населени с българи към родината ни и доста други сходни неща. А от близката история е хубаво да се запитаме защо разпада на Югославия и бомбардирането на Сърбия беше за добро, а други които искат самостоятелност е за лошо: Каталуния, Крим, сега Донбас и Луганск. Да не говорим, че 30 млн. кюрди не могат да имат собствена държава. Всичко е въпрос кое е изгодно на САЩ и от другата страна на Русия и Китай. Глупостите за ценности и морал са за глупаците, които нито искат, нито могат да мислят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.