БългарияГласовеЖивотЗабавлениеМненияНовини

9+1 начина за постигане на енергийна ефективност у дома

EVN съветва как с няколко лесни стъпки можем да оптимизираме разходите си за енергия

Електроенергия

Можете да намалите сметките и потреб-лението на електрическа енергия, без да губите комфорт:

Не спирайте климатика у дома при температури под нулата. Намалете градусите, докато сте навън – така помагате на компресора да работи ефективно, външното тяло не зам-ръзва и поддържате оптимална температура в помещенията.

Когато готвите, използвайте остатъчната топлина на фур-ната – ако изключвате фурната 10 минути преди обичайното време, ще спестите до 20% от разходите за нейната работа.

Преминете изцяло към енергоспестяващи LED крушки. Така можете да спестите около 90% от енергията за освет-ление. В някои помещения можете да инсталирате ключ със сензор за движение, за да използвате светлината само когато Ви е нужна.

При пране можете да повлияете на консумацията на електроенергия, като намалите температурата на водата с няколко градуса. Друг начин е да изберете пералня, която е с вместимост, подходяща за консумацията Ви – например за до 5 кг. пране вместо до 10 кг.

Регулярното почистване на уредите (филтри, размразя-ване, обдухване, дори почистването на реотаните на фурната) ще намали значително консумацията им на електроенергия и съответно месечните сметки.

Топлоенергия

Ако се отоплявате с централно или локално парно, тези съвети ще Ви помогнат да контролирате потреблението и разходите си:

Не покривайте радиаторите с дрехи и пердета и не ги преграждайте с мебели. Радиаторите трябва да са открити, така че да излъчват безпроблемно топлина.

Включвайте радиаторите във всички стаи на по-ниска степен, вместо да опитвате да отоплите цялото жилище с един радиатор. На едно отоплително тяло е нужна много повече работа за постигане на равномерна и постоянна температура в целия дом.

Проветрявайте жилището си за кратко с широко отворени прозорци. Така въздухът в помещението ще се смени бързо, но стените няма да изстинат и повторното затопляне на стаите ще е по-лесно.

Оборудвайте отоплителните тела в дома си с вентили с терморегулатори. Така ще можете ефективно да кон-тролирате и да поддържате желаната от Вас температура в помещенията.

+1 допълнителен съвет

Енергийната ефективност спестява средства: Пред-приемете мерки за повишаване на енергийната ефектив-ност на цялото Ви жилище като например подмяна на дограма и изолация на външните стени.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина