Героите на деня

Самолет влетя в новия терминал на летище Пловдив


Самолет влетя в новия терминал на летище Пловдив, който днес беше открит от премиерът Сергей Станишев, транспортният министър Петър Мутафчиев и гордият домакин- директорът на аеропорта Андрея Андреев. Крилатата машина е безмоторен прототип, който е окачен и виси от тавана на терминала за кадем. “Късмет ще ни носят и десетките лястовички, които гнездят в козирката на обекта. Решихме да не им пречим, а те да кацат и излитат от гнездата си така, както ще кацат и излитат самолетите”, обясни Андрея Андреев. Летището ще приеме първите полети на 1 август.
Новия пътнически терминал беше вдигнат за рекордно кратко време- едва шест месеца. “Благодарение на новите инвестиции, летището вече разполага с терминал, отговарящ на всички съвременни изисквания за безопасност и сигурност, и е с модерна архитектура”, похвали се Петър Мутафчиев. Инвестицията е 45 милиона. “ Новата сграда е високотехнологична, със застроена площ от 5 000 кв. м и разгъната застроена площ от 8 000 кв. м, позволяващ обслужването на 1 000 пътника/час пик.
Мутафчиев, Станишев и Андреев прерязват лентата на новия терминал
В проекта на пътническия терминал са предвидени площи за обслужване на пътници от зона „Шенген”. Разширен е съществуващият перон, изграден е нов обществен паркинг, направена е нова водоснабдителна и канализационна система, цялостно са реконструирани и модернизирани електро-захранващата и осветителната системи”, нахвърля премиерът, доволен от видяното. Той не скри, че прогнозите са през аеропорта да минават 500 хиляди годишно, като новият терминал ще даде допълнителен тласък на бизнеса и най-вече туризма в региона. “Проектът е част от антикризисната програма на правителството. Следващата стъпка е реализирането на проекта за карго отделение. Дано това бижу не се приватизира”, хвърли бомбата премиера. И после, след разходката из терминала, уточни пред медиите, че е имал в предвид идеите на политическите си опоненти ГЕРБ и Синята коалиция.
“Имам такива опасения, тъй като има ясни индикации каква политика може да се води след изборите. От ГЕРБ не скриха за намеренията си да приватизират дори НОИ. Опасявам се, че ако те управляват ще има тотална приватизация. Честито”, каза Станишев. След което допълни, че се страхува най-вече от политически и  икономически реваншизъм.
Петър Мутафчиев уточни, че вече има интерес от страна на инвеститори в нов карго терминал, който да бъде отдаден на концесия. За това обаче ще има обявен специален конкурс.
Гостите се разхождат край терминала

Владиката Николай се измъква от скъпата си лимузина под козирката на новия терминал

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина