Героите на деня

Кметът посъветва футболните фенове да се запишат на карате

Image title
Славчо Атанасов се включи в скандала с погрома на жълто-черните футболни фенове в Капана миналата нощ. Кметът пусна декларация до медиите, в която осъжда хулиганската проява на ултрасите и ги съветва да се запишат на карате, вместо да се бият по улици и заведения.
Ето и позицията на градоначалника:
Футболът е велика игра и ние всички сме нейни фенове. Тази игра обаче ражда любов, а не омраза, води до приятелство, а не до бой, събира хора и пълни терените, а не ги разделя и прогонва оттам. Затова като един от вас, футболните фенове, не мога да приема подобни прояви на вандализъм, подобно озверяване едни срещу други.  Случилото се в събота срещу неделя – фенове да се бият с граждани и полиция, е недопустимо. Случилото се преди време – агитки на „Ботев” и „Локо” да предизвикват безредици и трошат из града,  е недопустимо. Да обичаш любимия си клуб, не означава да го доказваш като се биеш с привърженика на противника.
Пловдивските клубове са най-добрите, те са с легендарна история и с най-вярната публика. Всички знаем това. Но, навремето феновете на „Ботев” и „Локо” ходехме заедно на мачове.  Подчертавам това – ходехме заедно на мачове. А днес?  Днес футболните фенове застават настръхнали едни срещу други, настръхнали към противниковия отбор, към гостуващия отбор, настръхнали  към част от пловдивчани или  просто към случайни хора.  Вместо да бъдат приятели, почитателите на тази велика игра – футбола, се бият.  Като футболен фен категорично не приемам това. Като кмет на града – не мога да остана безучастен.
Разбирам буйния нрав на младите фенове, но в крайна сметка в града има достатъчно спортни клубове по бойни изкуства – Пловдив е един от градовете с най-много спортни бойни клубове. Нека там изразходват енергията си, вместо да я изсипват върху главите на опонента. Аз разговарях с клубните ръководства на „Ботев” и „Локомотив”,  но се обръщам и към пловдивчани:  всички ние изключително силно обичаме родния си град, даже сме известни с шовинизма си в позитивния смисъл на думата в цялата страна. Нека тогава като пловдивчани да бъдем заедно, а не да се  разделяме.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина