БългарияГероите на деня

Белодробна болница скара за последно общинските съветници

В крайна сметка „Кудоглу” се вля в МБАЛ „Свети Пантелеймон“, против гласуваха само от БСП

Ангажираха се с представяне на концепция за терена и сградата на бившия диспансер до края на годината

Белодробна болница вече не съществува. „Кудоглу” се влива в МБАЛ „Свети Пантелеймон“, реши местният парламент днес, при това почти с пълно мнозинство. Срещу предложението гласува само групата на БСП. Преди старейшините да натиснат копчетата по банките си, единственият служител на юридическото лице- директорът д-р Странджев бе подал оставка, тъй като не иска да е шеф сам на себе си. Той не желаел да получава 1500 лева заплата, за да управлява въздуха, а искал да върши нещо стойностно и да се развива. За нас няма значение как ще гласувате днес, тъй като това дружество вече няма нито един служител. Нямаме намерение да назначаваме нов директор. Но има активи като апаратура, която е добре да бъде прехвърлена и да се използва по предназначение, за да е в помощ на пациентите, обясни преди гласуването на съветниците кметът Иван Тотев. Като уточни, че днешният вот не касае най-важното наследство на Белодробна- завещаните на града от Кудоглу 44 декара на Цариградско шосе. Те нямат нищо общо с дружеството „Кудоглу” и тепърва ще се мисли какво ще е бъдещето им. Какво ще се случи с въпросния огромен терен и със сградата в него бе и основното притеснение на опозицията. Появиха се предложения за хоспис или старчески дом. Със сигурност имотът и сградата ще бъдат с обществени функции, но трябва да се помисли, тъй като говорим за огромна площ. Може би трябва да има няколко функции. Социална, здравна. Тепърва ще видим. До края на годината ще бъдем готови с концепция за парцела със сградата и ще я внесем в общинския съвет, каза кметът от трибуната.  

По традиция, темата скара съветниците, като остри реплики си размениха Ангел Иванов и Петя Манева от БСП с Дани Каназирева. Социалистите първо обвиниха управляващите, че не са направили нищо, за да спасят Белодробна болница. Каназирева обаче ги контрира. Стига лицемерие. Болницата можеше да бъде спасена. Като председател на здравната комисия съм писала десетина пъти на здравния министър от правителството на Орешарски. Никой не ни обърна внимание. Просто диспансерът трябваше да стане държавен, каквито са всички други. А грешката да бъде общински е направена в края на 90-те години. Така че нека не забравяме някои неща, стига с тая къса памет, обърна се към червените Каназирева. Те пък й размахаха пръст да не говори за лицемерие, тъй като била сменила няколко пъти партийната си принадлежност. Напрежението тушира кметът. Нека не забравяме, че онова, което правихме за „Кудоглу” в последните два мандата, е да отделяме пари, за да погасяваме дълговете на болницата. Предоставихме 3 милиона от бюджета на Пловдив за задълженията на дружеството. Така успяхме да спасим активите му, тъй като те можеше да бъдат запорирани от кредиторите и в момента въобще да не си говорим за тези 44 декара на Цариградско шосе. Бяхме двигатели на създаването на най-модерното белодробно отделение в УМБАЛ „Св. Георги”, като с помогнахме с допълнителни 2 милиона лева. И да, не се срещнахме с министъра от кабинета на Орешарски. Така че нека наистина да не забравяме някои неща, каза Тотев.

И предупреди, че след дългогодишните драми и скандали в ОбС около състоянието и бъдещето на Белодробна, нищо чудно скоро като сходна тема в дневния ред да е и бившата Първа градска болница- „Св. Мина”, чието финансово състояние е доста тежко.  

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина