Героите на деня

Афера с диплома тресе Карлово

Жожгов и адвоката му показват смущаващите документи
Жожгов и адвоката му показват смущаващите документи
Шмекерии с официални документи се въртят в община Карлово. Това се разбра от днешния брифинг на Кузман Жожгов, председател на управителния съвет на Корпорацията на автомобилните превозвачи в България. Тръжна документация е била подменена в местното кметство, твърди Жожгов. Диплома на висше образование на общинския съветник Петър Ламбрев, за която има доказателства че е фалшива , е била сменена с диплома за средно. Кетапът за висше е бил част от комплекта конкурсна документация, с която Петър Ламбрев е кандидатствал, за да вземе транспорта на община Карлово чрез фирмата си “Кастел Експорт”.
Бомбата е заложена през 2006 година , когато в общината е обявен конкурс за възлагане на обществения превоз на пътници по общинската , областната и републиканската транспортна схема. До конкурса са допуснати три фирми- “Кастел Експорт”, “Магистрали” АД и “Якимо -Владимир Якимов”, който кандидатства само за едно направление. За победител е обявен “Кастел Експорт”. Конкурсът бе съпътстван от множество нарушения, твърди Кузман Жожгов , който е изпълнителен директор на “Магистрали”. Проведен е при неодобрена транспортна схема, има нарушения при определяне състава на комисията, липсват задължителните подробни обяви във вестниците, договорът с победителя е подписан без да се изчака задължителния 30 дневен срок за обжалване. Освен това в разрез с наредба Номер 2 на Министерството на транспорта , “Кастел Експорт” използва три фирми за подизпълнители. Ламбрев кандидатстваше за всичките 8 направления , но нямаше капацитет. Той разполагаше само с 28 автобуса, а за да се подсигурят всички линии, му бяха необходими 48. Затова Ламбрев прибегна към подизпълнители, твърди Жожгов. След като подписва договор с общината обаче , бизнесменът изолира фирмите подизпълнители , тъй като няма предварително сключен договор с тях. Това е и една от причините да бъде разкрита фалшификацията. В дело , което Ламбрев води с един от бившите си колеги- Ненко Чернооков, собственик на “Копсис Транс”, съдът изисква цялата тръжна документация. Заверено копие е изпратено от Община Карлово, но там вместо дипломата за висше, стои диплома за средно образование на Ламбрев. В същото време обаче същата тръжна документация е изпратена и във Върховен Административен съд. Там обаче Ламбрев фигурира с дипломата си на магистър от Варненския икономически университет. “Ние бяхме направили запитване и от там ни отговориха , че тази диплома не е на Ламбрев”, казва Жожгов и представя копия от дипломата и отговора на Икономическия университет. За груба фалшификация говорят и следните факти: на копието на дипломата за средно липсва нотариалната заверка и поредния номер. В същото време фалшивата диплома е заверена при нотариус Найден Николов. Тя фигурира и в регистъра на нотариуса, който вече е покойник. И двата комплекта до различните съдилища са изпратени от служителя Георги Георгиев от Община Карлово. В интервю за “Марица” самият Петър Ламбрев отрече да е завършил висше образование  и заяви , че е обект на груба манипулация. Подмяната е очевидна и ще сизираме прокуратурата, бе категорична адвокатката на Жожгов Ана Йорданова. Дипломата за висше образование е носела допълнителни бонус точки при провеждане на конкурса и най-вероятно това е причината за фалшификацията.
Общината прави конкурсите, но плащат гражданите. А сега гражданите на общините Карлово и Сопот страдат , защото “Кастел Експорт” не изпълнява поетите ангажименти. Не се изпълняват курсовете по определени линии, а линията Карлово -Слънчев Бряг, която е сезонна изобщо липсва. само за последния месец не са изпълнени над 100 курса по направленията Карлово- Калофер, Карлово- Войнягово, Карлово- Христо Даново и Карлово -Домлян. Ние сме собственици на автогарата и нямаме информация за промяна на разписанието, категоричен е Жожгов. Той заяви , че от “Магистрали” многократно са сизирали общината за нарушенията, но реакция няма.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина