БългарияГероите на деняНовини

Екоинспектори от Пловдив спасиха бедстваща граблива птица

Сигналът дошъл от граждани на Зеления телефон

Птицата е екземпляр от вида Малък ястреб (Accipiter nisus) и  не може да лети. Тя е изпратена в Спасителния център на СНЦ „Зелени Балкани“ в гр. Стара Загора

Експерти на РИОСВ – Пловдив спасиха ястреб в безпомощно състояние, намерена в двор на къща в село Труд. Те са реагирали незабавно на сигнал, получен на „зеления телефон“ на екоинспекцията и публикации в социалните мрежи.

Установено е, че птицата е екземпляр от вида Малък ястреб (Accipiter nisus) и  не може да лети. Тя е изпратена в Спасителния център на СНЦ „Зелени Балкани“ в гр. Стара Загора, където за нея вече се полагат необходимите грижи.

От екоинспекцията припомнят, че малкият ястреб, както и всички грабливи птици, е строго защитен вид в България съгласно Закона за биологичното разнообразие. Всички защитени от този закон видове не трябва да бъдат обезпокоявани, преследвани, улавяни, убивани, препарирани, не трябва да се развалят убежищата и гнездата им. Забранено е още да бъдат вземани от естествената им среда и отглеждани като домашни любимци.

Снимка: facebook

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина