Тържището в Първенец става хранителна борса след одобрен нов ПУП

Изпод тепето Новини
Първенец

Местният парламент на община Родопи одобри новия ПУП на стоковото тържище в село Първенец. Това се случи днес по време на последното за годината редовно заседание на местния парламент. То беше водено от председателя на ОбС Родопи Георги Цанков. Вносител на предложението е кметът на общината Павел Михайлов.

 Нов Подробен устройствен план ще реши  десетилетен проблем на най-голямата борса в Южна България  и ще даде възможност за развитието на тържището, като го превърне в съвременна база за търговия, съобщават от община Родопи.

Инвестиционното намерение за изготвяне на  ПУП подкрепиха 20 от присъстващите общински съветници. Петима се въздържаха по точката.

Новият ПУП обхваща зона от близо 200 декара. С него ще се урегулира територията на стоковото тържище, както и ще се даде възможност да се подобри движението вътре в борсата.

„Движението на борсата сега е изключително затруднено. Всекидневно  хиляди търговци и купувачи минават с автомобилите си.  Промените ще дадат възможност на фирмата, която управлява пазара да реализира проекти за изграждане на пътни връзки, регламентиране на входове и изходи и построяване на обходно трасе за ТИР-те, които зареждат със стока”, коментира кметът Павел Михайлов.

Проектът е съобразен с бъдещите инвестиционни намерения на акционера- „Родопи 95”.Идеята е тържището да бъде разширено и да се превърне в хранителна борса. Предстоят инвестиции във фотоволтаичен парк и свързване на канализацията с главните колектори на Първенец.

„Ще настояваме борсата в Първенец да стане обект от национално значение чрез Министерствата на земеделието и на икономиката. Това ще даде възможност дружеството да кандидатства по европейски програми и да получи финансиране”, изказа се Илия Гатев, управител на дружеството.

Пред общинските съветници той обясни , че в момента в  дружеството, което управлява, членуват над 500 фирми и над 6000 души са акционери, които са  едни от големите данъкоплатци на община „Родопи”. Освен това развитието на борсата има и социален ефект, защото осигурява заетост на хиляди души.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.