БългарияНовини

Ураганният южен вятър обхваща все повече български области

Ураганният южен вятър обхваща все повече български области. За разлика от вчерашните две днес с червен код заради вятър със скорост над 100 км/ч (30 m/s и по-силен) е обявен от НИМХ за Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново, съобщава OFFNews. Червеният код е най-високата степен на предупреждение и означава „много опасно време“. Повече от вчера са и областите с предпоследната степен на предупреждение – оранжев код („времето е опасно“): София, София област, Видин, Търговище, Разград, Кърджали и Хасково.

Днес е неучебен ден във Враца заради щетите, причинени на електропреносната мрежа в града от силния вятър вчера. В сила е обявеното частично бедствено положение.

Не във всички общини от „червените“ области кодът ще е червен. За Монтана това са Георги Дамяново, Берковица, Вършец и Чипровци, където вятърът ще е ураганен (30-35 m/s); оранжев е кодът в град Монтана и Бойчиновци – където вятърът ще е бурен (скорост 20-29 m/s (70-100 km/h) и/или пориви до 32 m/s (115 km/h). В останалите общини от областта кодът е жълт, което означава силен вятър (скорост 14-19 m/s (50-69 km/h и/или пориви до 24 m/s (90 km/h).

В област Враца „червените“ общини са град Враца, Мездра и Роман. В оранжево са Хайредин, Бяла Слатина и Борован, останалите са в жълто („времето е потенциално опасно“).

В област Ловеч няма „жълти“ общини, всички са или в червено, или в оранжево. „Червени“ са Ловеч, Троян, Тетевен, Ябланица, Угърчин и Априлци. В оранжево са останалите две – Летница и Луковит.

В област Габрово „червени“ са всички четири общини: Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна.

В област Велико Търново в червено са две от общините: Велико Търново и Елена. В оранжево са Горна Оряховица, Сухиндол, Златарица, Павликени и Лясковец. Жълт код е обявен в Свищов, Полски Тръмбеш и Стражица.

В София през нощта пожарната получи девет сигнала за паднали дървета и откъснати метални конструкции вследствие на силния вятър. Към момента по всички се работи. Няма данни за пострадали хора. Три от сигналите са за паднали в резултат на силния вятър дървета. Други шест са за откъснати ламаринени и метални конструкции. Всички сигнали са основно в южните квартали на София. Има и сигнали, подадени за квартал „Красна поляна“. Екипите на пожарната работят по отстраняването им. За вчерашния ден сигналите за нанесени щети от вятъра само в столицата бяха над 200.

13 сигнала за паднали дървета са подадени в пожарната в София след 5.30 часа тази сутрин. Аварийните екипи остават в готовност да реагират на сигнали на граждани. Фирмите, ангажирани с почистването на града имат задача да продължат отстраняване на паднали клони на тротоари и улици, напомнят от Столична община. Към момента градският транспорт изпълнява всички свои маршрути.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина