БългарияЖивотЗдравеНовини

Нови сигнали за недостиг на инсулин в аптеките из страната

Здравното министерство ще даде информация какви мерки могат да се предприемат заради постъпилите нови сигнали за недостиг на инсулин в аптеките из страната – въпреки забраната за износ, която е в сила до края на месеца, съобщава БНР.

За липсата на инсулин и обикалянето на пациенти от аптека в аптека, включително в друго населено място, сигнализираха пациентски организации, дни преди изтичането на забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца.

Тя беше издадена в началото на ноември от здравния министър и след това два пъти удължавана, тъй като според проф. Хинков давала нужния ефект – по-малко сигнали от хора с диабет за трудно намиране на инсулин.

След телевизионен репортаж по темата с недостига на инсулин вчера, от ДПС съобщиха, че съпредседателят на партията Делян Пеевски е сезирал Прокуратурата, МВР и ДАНС за незабавно разследване на причините за този дефицит.

Междувременно от Асоциацията на търговците на едро с лекарства обявиха, че разпределят навреме в аптечната мрежа всички получени количества инсулинови лекарства.

Преди няколко седмици в ефира на БНР председателят на Фармацевтичния съюз Димитър Маринов предложи пациентите с диабет предварително да заявяват предписаното им количество инсулин в конкретна аптека и така да се планират минималните нужни количества от тези лекарства за българския пазар.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина