БългарияГрадътНовини

МВР иска по-тежки наказания след катастрофата в Пловдив

Глобите за пътните нарушения трябва да бъдат увеличени драстично, заяви вътрешният министър Калин Стоянов. Коментарът му бе по повод тежката катастрофа в Пловдив, при която в нощта срещу понеделник на място загинаха 21-годишният водач и 20-годишната му спътничка, пише Mediapool. Други двама пътници в автомобила пострадаха тежко и са в болница. При спасителните действия бе ранен и пожарникар.

Загиналият шофьор на джипа „Рендж Роувър“ е син на служителка на МВР. Според първоначалните данни той е карал с много висока скорост и е изгубил контрол над колата. Последвал е удар в няколко дървета като автомобилът се е разцепил на две части. Засега се знае, че джипът не се е водел на негово име, а е бил фирмена собственост.

Пострадалите в катастрофата с две жертви са в тежко състояние

До 4 – 5 месеца камерите на толсистемата ще мерят средна скорост по пътищата, каза още вътрешният министър.

Той цитира анализ на МВР, според който последните тежки катастрофи са дело на млади шофьори, които са самокатастрофирали.

Драстично

Искането за по-тежки наказания е типичната реакция на българските институции. Тя се използва при всякакви скандали, независимо дали ще става дума за престъпление или нарушение. Това е и една от причините закони като Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата да се „кърпят“ редовно от парламента без особена полза. По-ефективн винаги е бил непрекъснатият контрол, както и събирането на глоби без значение какви са.

Вътрешният министър коментира, че събираемостта е добра. Според него обаче това не е достатъчно.

„Трябва да има драстичен скок на глобите, изобщо на санкциите, като те бъдат само финансови, а много често да бъде предвидено отнемане на свидетелството за управление“, каза той.

По повод версиите за самата катастрофа Стоянов бе лаконичен:

„Аз не знам какво има да коментираме при условие, че виждаме две големи дървета, които са просто пометени, и мощен, здрав автомобил, който е разделен на две. Това говори само едно: изключително висока скорост“.

Отнемането работи

Стоянов коментира още, че се отчита значителен спад на хората, които карата след употреба на алкохол и/или наркотици. По думите му основната причина са приетите през миналото лято поправки в НК, според които на такива шофьори може да се конфискува колата.

Факт е, че след влизането в сила на тези поправки МВР започна да прибира автомобилите веднага след установяване на нарушение и без да чака окончателно решение за вината. В същото време обаче срещу поправките има сериозна съпротива. Наскоро наказателната колегия на Върховния касационен съд сезира Конституционния съд с искане за отмяна на част от текстовете.

„Тази мярка работи, тя е крайна мярка, но в България имаме нужда точно от такива мерки. И най-вече драстично да се вдигнат глобите“, коментира министърът.

Скорост

Към момента скоростта, с която се е движел катастрофиралият автомобил, не е установена. Според различни оценки тя е била между 150 и 200 километра в час. Последната стойност бе цитирана от вътрешния министър. За над 150 километра в час пък говориха пред бТВ експерти от община Пловдив. Камерите по булеварда са заснели движението на джипа. В началото тя е била над 150 километра, а след това се е повишила.

„Условията са били крайно неподходящи за скоростта, с която се е движел автомобилът. Тя е била над 200 километра в час според мен“, коментира пред Нова телевизия автомобилният състезател и рали шампион Костадин Щерев.

Според него гумите на колата са били некачествени, а настилката – мокра, което допълнително е усложнило ситуацията. Шофьорът не е имал никакво време за реакция.

„Докато си помисли, той вече е минал 60 метра“, коментира Щерев.

Според Калин Стоянов по-често трябва да се прилага и санкцията отнемане на свидетелство за управление на моторно превозно средство.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. При лоши гуми и некачествена настилка така става.
    Време е да даряват хубави гуми и да оправим настилката та и други дечица на не пострадат

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина