БългарияЖивотНовини

Местенето на активите на Лукойл у нас няма да свали цените на горивата

Преместването на икономическите активи на „Лукойл“ в България няма да се отрази сериозно на цените на пазара, пише OFFNews.

По думите на Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация рафинерията трябва да работи с руски петрол, за да може да реализира печалба, която после да влезе в държавната хазна.

Вчера вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев обяви, че от 1 януари догодина „Лукойл Нефтохим Бургас“ и „Лукойл България“ прехвърлят икономическата си дейност, приходите и данъците в България, а не както досега – в Холандия и в Швейцария. Той заяви, че очаква в бюджета а тази година да влязат 100 млн. лв., а догодина – 700 млн. лева. Парите ще се използват за компенсиране доходите на най-уязвимите групи хора в страната, добави Алексиев.

По думите на Бенчев рафинерията трябва да продължи да изнася продукцията си, тъй като на българския пазар се реализират само 40% от нея. Бенчев добави, че производството не трябва да се намалява, защото няма да е рентабилно да се ограничава продукция и в същото време да има големи данъци:

„Рафинерята „Лукойл“ трябва да оперира с руски петрол и да може да изнася тези продукти. На първо място с руски петрол, защото ако не обработва този руски петрол няма да има тази разлика между Брент и Уралс. Така печалбата ще бъде никаква и колкото е по-голяма разликата, толкова по-голяма ще е и печалбата, толкова повече ще е и данъка, който рафинерията ще плати в България. И е нормално да се продължи да се работи с руски петрол.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина