БългарияЗдравеНовиниОбразование в Пловдив

Европейската имунизационна седмица в МУ-Пловдив

Европейска имунизационна седмица се провежда в Медицинския университет в Пловдив. Събитията започват от днес и се организират от Катедрата по епидемиология и медицина на бедствените ситуации и Катедрата по инфекциозни болести във ВУЗ-а.

Европейската имунизационна седмица се провежда за пръв път през 2005 г. по инициатива на Световната здравна организация. Тя е посветена на имунизациите и цели да повиши информираността на обществото и медицинските специалисти за ползите от ваксините, както и да отбележи постиженията на програмата да защити няколко поколения хора от сериозни заболявания, които могат да бъдат избегнати с ваксини. Тази година в рамките на инициативата ще се отбележи 50 годишнината от създаването на Разширената програма за имунизации, благодарение на която в света е ликвидирана едрата шарка, заболяемостта от полиомиелит е намаляла с 99%, редица заболявания са в етап на елиминация в определени региони. Въведени са национални програми за предпазване и ограничаване от редица инфекциозни болести.

По време на седмицата в МУ ще се състои семинар с гост-лектор доц. Стефка Крумова – завеждащ националната референтна лаборатория „Морбили, паротит, рубеола“ към Националния център по заразни и паразитни болести.

Инициативата за организиране на семинар, посветен на Европейската имунизационна седмица в МУ -Пловдив е подета през 2016 г. от проф. Йорданка Стоилова и проф. Ани Кеворкян (Катедра по епидемиология и МБС) и проф. Радка Комитова (Катедра по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина).

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина