БългарияНовини

Двама членове на медийния регулатор поискаха оставката на Момчилова

Двама членове на медийния регулатор, избрани от парламентарната квота – Пролет Велкова и Симона Велева, поискаха оставката на председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ), пише Дневник. Повод за тези искания са коментарите на Момчилова във връзка с международното разследване, разкриващо насилие и нечовешко отношение към бежанци по българско-турската граница, и нападката й спрямо журналистката Мария Черешева.

Оставката на Момчилова вече беше поискана от Българския хелзинкски комитет и Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), а вчера и „Репортери без граници“ нарекоха поведението й недостойно за позицията, която заема.

Точката беше включена като извънредна в дневния ред и стана първа.

Според Пролет Велкова коментарите на Момчилова са проводник на антидемократична идеология.

„Проблемът е че председателят на СЕМ разпространява клишета на антидемократичната пропаганда. Ако предназначението на съвета е да се противопоставяме на фалшивите новини, то председателят работи в обратна насока на това изискване“, заяви Велкова.

Симона Велева се мотивира с това, че иска оставката на Момчилова заради комуникационната политика, която налага и която пряко обвързва СЕМ.

„Не искам оставката за вашето лично мнение за това разследване, а защото с вашата позиция ангажирате регулатора.“

Тя даде пример, че ако посланикът на България в Германия казва, че коледният базар не струва, това ще ангажира държавата и външното министерство.

Момчилова заяви, че няма да си подаде оставката и че съжалява единствено че не е изразила още по-високо позицията си.

Снимка: БТА

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина