БългарияЖивотНовини

Частично бедствено положение е в сила в община Криводол

Остава в сила частичното бедствено положение в община Криводол до отводняването на наводнените домове – проблеми има в половината от населените места в общината, съобщава БНР. Речните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения през следващите два дни, съобщи на сайта си Министерството на околната среда и водите. Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова призова пострадалите да подадат заявления за компенсации до края на месеца.

Българският червен кръст помага с вещи и труд на засегнатите от проливните дъждове в Северозападна България. Оказва се и психологическа помощ на безплатна телефонна линия, където може да се получи подкрепа от подготвени психолози.

Освен, че от резерва на областните съвети на Българския червен кръст за бедствия са раздадени минерална вода, закуски, почистващи препарати. Предоставени са и 500 литра вода за три детски градини в Етрополе. На терен от червенокръстката организация на хора помога на хора , засегнати от наводненията Монтана, Берковица, Видин, Враца, село Лиляче, София-област. Прави се оценка на щетите и се предоставя най-необходимото каза генералния директор на Българския червен кръст София Стоименова:

„В Дунавци колегите от Видин и техният доброволен екип помагаха при разчистването. Ние осигуряваме допълнително както хигиенни препарати, хигиенни пакети за пострадалите в Монтанско, Врачанско и Видинско. Имаме възможност да предоставим и вода, при необходимост, според нуждите“

Психосоциална подкрепа, по телефон и напълно дискретно хората могат да получават и сега.

Титуляр: Община Берковица

IBAN: BG35 UBBS 8002 8413 8709 05

BIC code: UBBSBGSF

Банка: ОББ АД – клон Берковица, пл. “Йордан Радичков“ № 1

Код за вид плащане: 44 51 00 /Дарения, помощи и други безвъзмездно получени суми от страната/; или Код за вид плащане: 44 52 00 /Дарения, помощи и други безвъзмездно получени суми от чужбина/;

Необходимо е в платежното нареждане дарителите да посочат основание „Наводнение“ или друга специална цел, за която правят дарението.

Животновъдите и пчеларите могат да кандидатстват за помощ за унищожени животни и пчелни семейства вследствие поройните дъждове и наводненията, съобщи министерството на земеделието.

Пострадалите регистрирани земеделски стопани трябва да попадат заявление до съответните областни дирекции „Земеделие“, където има сформирани постоянни комисии.

След затихване на обилните валежи в западната част на страната, дъждовете се изместиха на изток. В Силистра имаше наводнени къщи вчера. В поне 4 области на страната водата във водоемите е мътна, негодна за пиене. Единствените печеливши са жителите на Омуртаг, тъй като обилните валежи напълниха карствоия водоем и строгият воден режим в града беше облекчен.

Снимки: Община Криводол/Фейсбук

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина