БългарияМненияНовини

БХРА: ДДС за заведенията да остане трайно 9%

ДДС за ресторанти и заведения, категоризирани по Закона за туризма, както и за другите видове туризъм да остане трайно 9 на сто

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) се обявява за запазване на диференцираната ставка на ДДС за ресторанти и заведения в размер на 9 на сто. Тя бе въведена, за да подкрепи най-засегнатия икономическия сектор от световната пандемия на Ковид-19 и аргументирана със спецификите на туристическия бизнес.

„Не може в навечерието на изборите да се използва управленското безвремие и отказ от поемане на отговорност, за да се играят игри с бъдещето на цял един сектор“, подчертават от Изпълнителното бюро на национално представената организация с 36 регионални структури. „Напротив, мярката трябва да се превърне в трайна, както е в повечето страни от ЕС. В момента ДДС за кетъринг и ресторанти в ЕС е намален до ставки от порядъка на 4-5 на сто“, припомнят от БХРА.

От организацията подчертават, че голяма част от българските политици в това число и управляващите не разбират значението на тази мярка за запазване на един от основните сектори на българската икономика.

„Идеята бе чрез разликата от намалението на ДДС повече средства да останат във фирмите, които да бъдат компенсирани по този начин без да се дават пряко пари от бюджета за ковид кризата, както и чрез разликата да се осигурят средства за възнаграждения на персонала, което се е и получи след въвеждането на мярката, като механизмът е описан по-долу. Още веднъж подчертаваме, че намалението на ДДС за ресторантите е мярка не за намаляване на цените в заведенията за крайните клиенти, а за стабилизиране на сектора и по-лесно понасяне на загубите, нанесени от поредицата от кризи“, посочи зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров.

Той допълва, че с мярката се подпомага и запазване на кадрите в сектора, които в момента са на санитарния минимум след двегодишна липса на работа и пренасочване в други сектори на икономиката.

„Надценката в ресторантьорския бранш е с високи стойности, има голяма разлика между стойността на фактурите по придобиване и реализирания стокооборот. Това води до нисък данъчен кредит и от там до голямо данъчно задължение. При нормални икономически обстоятелства това не би създавало проблеми в бранша. Но върху цената на труда не се начислява ДДС и не се ползва данъчен кредит. А високият процент на ДДС и високите нива на труда изяждат принадената стойност. За огромна част от данъчно задължените субекти, като малките и средни фирми и търговски обекти, това е фатално и те се оказват пред избора да фалират и затворят или да преминат в сивия сектор“, заявиха от БХРА.

От БХРА припомниха и че всички водещи политически сили са заявили подкрепата си мярката да остане трайна преди последните парламентарни избори, след които обаче не се формира редовен кабинет.

„Ако не искат да фалират ресторантьорския бизнес у нас политиците трябва да спазват обещанията си, а не просто да ги дават преди избори и след това удобно да ги забравят“, категорични са от БХРА.

От национално представената организация призовават всички браншови организации в туризма да подкрепят искането им за превръщане на ставката от 9 на сто на ДДС за ресторанти и заведения, категоризирани по Закона за туризма, както и за другите видове туризъм. И заявяват, че ще бранят икономическите си интересите и оцеляването на бизнеса си с всички разрешени от закона средства.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина