За първи път отбелязваме с общоградско честване годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

Забравеният град Култура Новини

Мястото на церемонията е пред „Паметника на българите от източна и западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борби и войните за България“

Община Пловдив организира общоградско честване по повод 118 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание и тържествено почитане на героите, загинали в него.

Илинденско – Преображенското въстание избухва на 2 август 1903 година. То носи имената на двата църковни празника, на които избухват двата основни бунта. Въстанието отбелязва връхна точка в националноосвободителната борба на македонските и тракийските българи в Османската империя. По данни на ВМОРО, заради потушаването на въстанието 30 000 души от засегнатите региони бягат в България.

Мястото на церемонията е пред „Паметника на българите от източна и западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борби и войните за България“, който се намира в район „Южен“, до старите хали. Началото е от 10.00 часа.

В общоградското честване, включващо тържествено слово и полагане на венци и цветя, ще участват военен духов оркестър, представителни формирования от  гарнизон – Пловдив – почетна рота и венценосци и комитет „Родолюбие“. Водещ ще е Златко Павлов. Тържественото слово ще бъде произнесено от д-р Лилия Учкунова  – председател на Македонско културно-просветно дружество – Пловдив, дългогодишен общински съветник в Общински съвет – Пловдив, носител на званието „Почетен гражданин на Пловдив“.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.