В Световния ден на туризма още една археологическа перла на Пловдив става достъпна

Забравеният град Култура Новини

Източният сектор на Античния стадион на Филипопол, под магазин H & M на Главната улица, отваря врати за посетители от днес

От 1980 г. Световната туристическа организация към ООН отбелязва Международния ден на туризма на 27 септември. Целта на тази инициатива е да се привлече вниманието на международната общественост към значението на сектора и неговата роля за развитието на социалната, културната, икономическата и политическата сфери на обществения живот.

В града под тепетата по този повод още една археологическа перла става достъпна за широката публика – Източният сектор на Античния стадион на Филипопол, намиращ се в Търговския център на Главната улица, където се помещава магазина на H&M, се отваря за пловдивчани и гости на града.

С официализирането на обекта, туристите ще имат възможност да видят всички разкрити части от Римския стадион – на пл. Римски стадион, археологията под „Екселсиор“ и най-новата под магазина.

Церемонията ще се състои отвън пред специално брандираната за целта витрина. В деня на откриването, обектът ще работи без заплащане на входен билет през целия ден.

От следващия ден, посещението ще става с билет на цена 5 лева.

Припомняме, че години наред археологията под H&M бе недостъпна за разглеждане. В началото на 2021 общината подписа договор за отварянето ѝ за посещения с инвеститора на търговския обект. Фирма „СС Пропърти“ ООД е инвестирала в реставрацията и консервацията на археологическия обект 2.5 млн. лв. при извършване на ремонта на сградата. Концепцията е авторска разработка на българския екип и е споделена от австрийските инвеститори – собственици:  Карл Полцхофер и арх. Рудолф Лайтнер. Точното име на сградата е Търговски център Star Gallery , а веригата H&M са наематели. Сградата бе отличена в Националния конкурс „Сграда на годината“. Реставрираният обект и магазинът бяха открити в края на номеври 2015-а.

Истерия за H&M на Главната

Очаквайте подробности.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.