Духовни маршрути се завръщат в четири емблематични обекта в Пловдив

Забравеният град Култура Новини

График за провеждането им за юни–юли 2021 г.

Издателство „Летера“ има удоволствието да покани пловдивчани и гости на града на „Духовни маршрути в Пловдив 2021“, които ще се проведат на два етапа – през юни-юли и през септември-октомври.

Проектът е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на града за 2021 година.

График за провеждане на маршрути „Духовни маршрути в Пловдив“ юни–юли 2021 г.

Маршрут: Епископска базилика на Филипопол

Две обиколки: от 10:00 ч. и от 11:30 ч., събота, 19.06.2021 г.

Сборен пункт: пред входа на Епископска базилика на Филипопол

Входна такса: 10 лв. за възрастни и 3 лв. за учащи

Записване: Записване: на https://www.facebook.com/marshruti.plovdiv/ или на щанда на издателство „Летера“ на Алея на книгата – Пловдив (14–18.06.2021)

Тема 1: Археологически разкрития в Епископската базилика на Филипопол

Водач: археолог Жени Танкова, ръководител на археологическото проучване на Епископската базилика през 2016–2017 г.

Тема 2: Антични мозайки в Епископската базилика на Филипопол

Водач: художник-реставратор доц. д-р Елена Кантарева-Дечева, ръководител на реставрацията на мозайките на: Епископска базилика (2015 г. до днес); Малка базилика (2011–2014 г.); сграда „Ейрене“ (2003–2004 г.)

Епископската базилика на Филипопол е най-голямата раннохристиянска църква в страната. Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол.

Вътрешността й била украсена с колони с капители с християнски символи, стенописи и пищни мозаечни подове. Мозайките са и най-добре запазената част от сградата. Правени са на три етапа, образуват два пласта и имат обща площ от 2000 кв.м.

Очаква ви едно невероятно изживяване заедно с проучвателите на Епископската базилика – Елена Кантарева-Дечева и Жени Танкова, които ще ви разкажат най-интересните факти и истории по откриването на базиликата и реставрацията на античните мозайки в нея.

Пред вас ще се разкрие модерното пространство на Посетителския център, в който са разположени античните мозайки, интерактивни изложби и виртуални реконструкции на интериора на църквата.

Забележка: Моля, спазвайте противоепидемичните мерки. Влизането в Епископската базилика е разрешено само с предпазни маски.

Побързайте да се запишете, тъй като местата в двете групи са ограничени. След записването ще получите потвърждение, че сте включени в групата.

Маршрут: Природонаучен музей – Пловдив и Дондукова градина

24.06.2021 г., 17:00 ч., четвъртък

Входна такса: 6 лв.

Сборен пункт: пред входа на Природонаучен музей – Пловдив

Тема 1: Флористичното разнообразие в парковете на Пловдив

Разходка в Дондуковата градина w Растителните видове в парковете на Пловдив w Редки и декоративни растителни видове w Исторически преглед (княз Дондуков-Корсаков, инженер Илинский, Люсиен Шевалас и др.)

Водач: гл. ас. д-р Юлиан Маринов, експерт по ботаника

Работил като експерт биоразнообразие в ДПП „Българка“, град Габрово. От 2011 г. работи в РПНМ – Пловдив като асистент по „Ботаника“ и завеждащ отдел „Ботаника“. През 2018 г. защитава докторска дисертация към ПУ „Паисий Хилендарски“ на тема „Флора и местообитания на ПП Българка“. Работил като експерт по редица консервационни проекти свързани с опазване на биоразнообразието. Има редица научни публикации в областта.

Тема 2: Иновативна експозиция в Природонаучния музей в Пловдив

Разглеждане на експозицията на музея: Природни образци w Жива експозиция – сладководен и морски аквариум, терариум, зала с живи пеперуди w 3D дигитален планетариум – прожекция на филм w Иновационни елементи в интериора

Водач: гл. ас д-р Огнян Тодоров, директор на РПНМ – Пловдив

Завършил магистратура „Биология и химия“ към ПУ „Паисий Хилендарски“ и защитил докторска дисертация по зоология към АУ – Пловдив. Основна сфера на интереси е „Ентомология“. Ръководител и участник в редица природозащитни и научни проекти. Има редица научни публикации в областта на зоологията.

Тема 1

Най-старата обществена градина в Пловдив е градинката зад Дома на младоженците и Природонаучния музей, известна като Градската градина или като Дондуковата градина. Нейното уреждане започва непосредствено след Освобождението по време на генерал-губернаторството на княз Дондуков-Корсаков (откъдето произлиза и популярното й название) и се извършва под ръководството на руския инженер Илинский.

В градината могат да се видят не само редки и интересни декоративни дървета и храсти, но и редки и застрашени растителни видове от родната ни природа. Паркът е подходящ за провеждане на разходка с дендрологична беседа. В градината могат да се видят по-редки и интересни дървета и храсти, като джел, тис, хартиено дърво, хенрива еводия, аризонски кипарис, едроцветна магнолия, метасеквоя, гинкго и др.

Тема 2

Регионален природонаучен музей – Пловдив е вторият по големина и богатство в страната. Експозицията му е разделена на две основни части: основна част, в която на таксономичен принцип са подредени природни образци и жива експозиция, включваща сладководен и морски аквариум, терариум и зала с живи пеперуди. Към музея има изграден и 3Д дигитален планетариум. През 2011 г. започна основен ремонт на експозицията, при който бяха създадени една изцяло нова визия на сградата и интериорът в нея. До настоящия момент ремонт с такъв обхват и за толкова кратко време не е бил извършван. В новата визия са силно застъпени иновационните елементи, които предизвикват интерес при посетителите. Посещаемостта беше повишена с над 1600% само в рамките на 5 години. Този успех се дължи на редица фактори: добър екип, иновативни идеи, успешно реализирани проекти и много усмивки, дарени от посетителите ни.

Маршрут: Цар Симеонова градина

03.07.2021 г., 10:30 ч., неделя

Сборен пункт: под часовника на Централна поща

Разходка в Цар Симеоновата градина – Първото българско земеделско-промишлено изложение през 1891 г.; Паметникът на големия паркостроител Люсиен Шевалас w Езерото с фонтаните w Алеята на възрожденците с паметниците на Христо Ботев, Георги Раковски, Васил Петлешков и др. w Градината на Гроздовия пазар с паметника на Йосиф Шнитер.

Водач: д-р Стефан Шивачев, историк, от 25 г. е директор на РИМ – Пловдив, автор е на публикации за историята на Пловдивския край, ръководител на международни и национални проекти

Маршрутът включва няколко теми:

-Първото българско земеделско-промишлено изложение. През 1891 г. българското правителство взема решение за организиране на Международно изложение, което да покаже успехите на млада България в стопанския живот и индустриална Европа, като път на бъдещото развитие на страната. Само за една година на терена на старото турско гробище „Шехедлик“ южно от Сахат тепе в Пловдив е създаден от паркостроителя Люсиен Шевалас чудесен парк, в който са построени близо 30 павилиона. Въпреки скептицизма на балканските ни съседи Изложението се превръща в триумф на страната и от 15 август 1892 г. до 30 октомври 1892 г. е посетено от над 180 000 души. Изложението начертава пътя на новото индустриално развитие на страната.

-Няколко дни след изложението с указ на княз Фердинанд градината на изложението е наименована „Цар Симеон“ и подарена на пловдивчани с едничкото условие да се грижат за нея и да я поддържат като най-красивия парк в страната. Вече близо 130 години наистина това е гордостта на Пловдив и един от най-красивите примери на парково изкуство в България. Историята на езерото в градината „Цар Симеон“.

-Големият паркостроител Люсиен Шевалас, дошъл в Пловдив през 1879 г. само за няколко месеца с цел да направи градина на генерал-губернатора княз Александър Богориди и останал в нашия град до смъртта си през 1920 г. Създател на най-красивите градини и озеленени улици в Пловдив.

-Алеята на възрожденците, създадена през 20-те и 30-те години на 20 век с паметниците на Христо Ботев, Георги Раковски, Васил Петлешков и др. През следващите десетилетия е допълнена с паметници на редица достойни българи, свързани с нашия град.

-Маршрутът ще завърши в градинката на Гроздовия пазар и паметника на градостроителя на Пловдив архитект Йосиф Шнитер.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.