АктуалноВкусът на градаЗабавлениеЗабравеният градКултураНовиниФотогалерия

Архивите разказват: Как Пловдив празнува Деня на театъра преди години

Всички артисти от Драмата участват в театрален карнавал по центъра на града през 1988 г.

„Да снижим нивото на българския зрител до нивото на българския театър“

Фоторазказ от Владимир Янев. Пловдив, 27 март, 1988 г.

В рубриката „Архивите разказват“ ви представяме тематични фотоистории от миналото, запечатани от обектива на Владимир Янев. Доайенът сред фоторепортерите в Пловдив се разрови в богатия си архив, за да представи кадри от живота на града през годините, които  изненадат, разсмиват, умиляват, натъжат…. Сигурно е едно – ще ви доставят много емоции. 

На този ден, преди точно 36 години, Пловдив празнува Международния ден на театъра с мащабен театрален карнавал в центъра на града. Участват всички артисти от Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ и Държавния куклен театър.

Те правят първо шествие по главната улица и се спират на стълбите на Каменица, където има импровизирана сцена. През цялата сутрин артистите разиграват различни сценки и етюди пред стотици зрители. Носят и голям плакат с надпис „Да снижим нивото на българския зрител до нивото на българския театър“. Веселбата продължава през целия ден, а Пловдив се превръща една гигантска театрална сцена.

Днес, навръх Международния ден на театъра, за пръв път от години ще има подобно общоградско събитие – Откриват площад Театрален на 27 март с шествие от Драмата са подготвили голям празник, с който ще се отбележи празника и кръщението на площада. Той ще бъде открит с театрално шествие, като тържеството ще започне в двора на театъра в 12 часа.

Избраната през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО дата, свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г., е ден като ден. Карнавали няма. Публика по улиците също. А тази година зрители няма да има и в театралните салони. Празникът на любителите на изкуството на Мелпомена под тепетата ще е без сцена. И трите трупи в града са без представления на професионалния им празник.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:–- http://gg.gg/xlman

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина