АктуалноГрадътИзбориМненияПод ножа

Защо Иван Тотев сравни Пловдив с Египет

Бившият кмет и лидер на ГЕРБ Иван Тотев сравни Пловдив с Древен Египет, заради вечните ремонти в града. С много интересен коментар в публикация на официалния му фейсбук профил, Тотев акцентира върху слабостите в управлението на Здравко Димитров.

Вечните ремонти по бул. „Хаджи Димитър“ или некачествената транспортна услуга, която пловдивчани получават за 10 млн лева са акценти в критиката на Тотев към Здравко Димитров.

Постът е публикуван в момента, в който Община Пловдив отказва да обжалва решението за придобиването на Панаира от Георги Гергов, в който казус групата на ГЕРБ в Общинския съвет също бе главен герой.

Ето какво написа лидерът на ГЕРБ в Пловдив и бивш кмет Иван Тотев:

Има една алтернативна история и в нея се казва, че Рамзес II не е строил храмовете при Абу Симбел. Има и една популярна и с претенции за научност руска /и достатъчно убедителна/ филмова поредица, която твърди, че египтяните не са построили нищо, а само са го ремонтирали. Една от сериите се нарича „Вечният ремонт“.

Египет не е Пловдив, Абу Симбел не е бул. „Хаджи Димитър“. Не знам ремонтите или строителствата на Рамзес доколко са попречили на транспортната осигуреност на древен Египет. В по-ново време знам строителствата на римляните колко са попречили на транспорта в Пловдив – има-няма две години при „Коматевско шосе“. Все пак е трябвало вода за фонтана в сграда Ейрене.

Но нито Рамзес нито римляните с прословутите им аквадукти, могат да се мерят със строителните дейности през последния управленски мандат на Пловдив. С тяхната математическа и механична сингулярност.

Някак си пловдивчани се лишиха от наглед общоприети консенсусни постулати. Спирките са нови и се почистват, напролет се садят цветя, градът е чист, чадърите в центъра са бели, в „Капана“ заведенията не завземат целите улици, разписанията на градския транспорт се връщат към нормалните след летния период и т.н.

Поредното намаление, след предишното намаление на броя на автобуси по линиите на градския транспорт, не може и не трябва да бъде оправдавано с „вечните ремонти“ на Община Пловдив. Намаление след поредица ковид намаления и изтъкване на аргумента „няма пътници“ не е стратегия за излизане от омагьосания кръг, в който се намира Пловдив след приватизацията на градския му транспорт.

Корените на това поредно намаление са заложени още от подписването на последния договор за транспортна услуга и осигуряването на необходимия брой подвижен състав. Компромисът или компромисите и реверансите, които общината прави, са вече прекалени. Сумите от бюджета на Пловдив също са прекалени и не отговарят на предоставената услуга – 10 000 000 лв. за 2023 г.

Някак си остава усещането, че не общината управлява градския си транспорт, а намаленията на автобусите по линиите са по-скоро по желание на превозвачите. И то е заровено в корените /виж един абзац по-горе/.

Някак си изведнъж в Пловдив се наложи тезата „Няма смисъл да критикуваме общината, те толкова си могат“. Или както казва героят на Кърт Вонегът от „Кланица 5“, Били Пилгрим: „Така е то!“.

Е, не, не трябва да е „Така е то“!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Малко ме съмнява, че този пост във фейсбук е написан от Тотев. Тези препратки към египетската история, цитати от „Кланица 5“ не са в интелектуалния му капацитет. Целият пост е малко от сорта: „Присмял се хърбел на щърбел“. Тотев страда от всякакво чувство за реална самооценка и самокритичност. Ама и ние не забравяме – знаем, какво направи по времето на своите мандати. Знаем и какво не направи. За настоящия кмет – няма какво да кажем. Мандатът му мина тихо като през пустиня. Жалко.
    Идат избори, да вземем да се стегнем малко и да си изберем интелигентен и свестен кмет.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина