АктуалноГрадътКултураНовини

Започва дългочакана реставрация на къща Недкович

Успоредно стартира и работа по дома на Йоаким Груев – днес детска градина „Майчина грижа“

Дългоочакваната реставрация на къщата на Никола Недкович в Старинен Пловдив стартира. За целта са осигурени средства от Община Пловдив. Проектът, част от който е арх. Румяна Пройкова, е готов от дълго време, но финансирането бавеше началото на реставрационните дейности.

Къща Недкович е един от най-ценните и добре запазени образци от възрожденската архитектура на Пловдив. При една от нейните реконструкции са изградени санитарни помещения, които, заедно със слягане на терена около римската крепостна стена под имота, водят до частично пропадане. Конструктивното укрепване около това слягане е важна част от сегашния проект. Проблемите на сградата през последните години дори водеха до значително ограничаване на посещенията от туристи.

Освен по укрепване на сградата ще се работи и по реставрация на външния вид на сградата, която е пленителна с множеството си пейзажи в медальони, както и различни декоративни орнаменти.

По същото време започва и реставрация на друга знакова за Пловдив сграда. Това е детската градина „Майчина грижа“ на улица „Христо Г. Данов“, непосредствено до сградата на EVN (Енерго-юг). Сградата, която е строена за дом на възрожденеца Йоаким Груев, също ще бъде реставрирана внимателно по проект, съгласуван с НИНКН.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина