Йордан Иванов: Вие в кой град живеете, г-н Димитров

Актуално Градът Избори 2021 Новини Под ножа

Стига само с тоя патос. Има закони, които трябва да се спазват, отговори Зико

Отново напрежение между кмета и Демократична България при прехвърлянето на 434 кв.м. в парк „Отдих и култура” на дружеството „Прайм Дивелъпмънт“ ЕООД, собственост на „Галакси Инвестмънт Груп“, подкрепено от 28 съветника

С гласовете на 28 съветника местният парламент прие предложението на Община Пловдив да бъдат прехвърлени 434 квадратни метра в парк „Отдих и култура” на дружеството „Прайм Дивелъпмънт“ ЕООД, собственост на „Галакси Инвестмънт Груп“. Така компанията ще окрупни съседния си имот от почти 6 декара с общинския парцел срещу цена от 127 500 лева без ДДС, каквато бе пазарна оценка от независимия оценител инж. Петър Антонов.

Припомняме, че заместник-кметът арх. Невена Балчева внесе в Общински съвет за втори път предложение за  сключването на предварителен договор за промяна на границите на поземлени урегулирани имоти във връзка с инвестиционното намерение, с което общината се задължава да прехвърли въпросните 434 квадратни метра на дружеството. От „Прайм Дивелъпмънт”искат да окрупнят имота си в съседство с общинския парцел, за реализиране на нови строителни намерения, за които има издадена заповед на кмета на Пловдив Здравко Димитров за допускане да се изработи проект за изменение на ПУП- План за регулация и застрояване на зоната. Миналата есен предложението бе внесено и изненадващо оттеглено преди сесия, но днес мина с увеличение на стойността на пазарната оценка с 20 хиляди лева.

Точката от дневния ред отново повиши напрежението между кмета и съветници от Демократична България. Само четиримата от групата на ДБ се изказаха срещу предложението на арх. Балчева и съответно гласуваха „против”.

„ За пореден път разглеждаме това предложение. Това е един имот, който с промяна на границите ще бъде обединен с друг имот. Тоест, с днешното решение трябва да се съгласим, че общината продава този имот на собственика на съседен терен без конкуренция. С двата имота ще стане един цял от 6 дка. За застрояване ще имаме височина от 27 метра, или поне 10-етажни сгради, при 80 процента плътност на застрояването върху  тези 6 декара. Толкова сме съгласни с това, че без конкуренция, без търг, този имот ще го продадем на собственика на съседен парцел”, заяви Веселина Александрова от ДБ. Тя предложи точката да отложена, като бъдат намалени строителните параметри- от 80 на 60 % плътност и височина не повече от 21 метра.

„ Тъжно е, че трябва да повтаряме едно и също нещо всеки път. Какво обещаваше г-н Димитров, какво обещаваше „Кауза Пловдив”, какво обещаваше Демократична България: „Ние сме против презастрояването”. Е, днес извършваме действие, което позволява именно обратното. Заради зависимости, заради финансиране на предизборни кампании. Защото всеки е в зависимости и няма смелост да изпълнява обещанията си към пловдивчани. Вие в кой град живеете. Г-н Димитров, къде живеете. Това не е честно към пловдивчани, това е лъжа”, обърна се към градоначалника Йордан Иванов.

„ Отговарят ли параметрите на закона? Или само словоизлияния ще слушаме тук…”, каза Здравко Димитров и погледна към заместника си и вносител на предложението арх. Невена Балчева.

„ Решенията, което е взело ЕСУТ отговарят напълно точно на параметрите за зоната-височина до 27 метра. 27 е до девет етажа, в никакъв случай десет. Измества се плоскостта от техническото мислене и това, което е регламентирано от Закона за устройство на територията”, заяви арх. Балчева.

„ Имате ли власт да намалите тези показатели! Да, имате власт! Така се провежда политическата битка срещу застрояването”, репликира Йордан Иванов.

„ Защо трябва за да го направя? Защо, след като е законно? За какви зависимости говорите. Стига само с тоя патос. Има закони, които трябва да се спазват”, отговори Зико.

Добромира Костова заяви, че за тези 500 квадрата трябва да има конкурс. „ Това означава, че общината не играе в полза на един или друг инвеститор”, подчерта тя.

В разгара на дискусията Ясен Михайлов направи процедурно предложение изказванията в залата да приключат и точката да се гласува. Така и стана. Предложението на арх. Балчева мина с 28 гласа „За”, четири „против” и 12 „въздържал се”, а „Прайм Дивелъпмънт“ ЕООД, собственост на „Галакси Инвестмънт Груп“, окрупни имота си, върху който ще строи второ крило на новия си жилищен комплекс зад Мол Пловдив.

 

 

Споделете ни във:

3 коментара за “Йордан Иванов: Вие в кой град живеете, г-н Димитров

  1. 51 общински съветника и всичките лобисти или в някаква зависимост с изключение на 4 мата от ДБ. В какъв град живеем, в каква държава! Но идва края на тази мрачна картина, видя се в новия парламент!

  2. Да припомним, че това е съшата компания която превърна бунарджика в кариера. Тясно свързани с властта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.