АктуалноКултураНовини

Ясни са победителите от церемонията „Книга на годината“ 2022

Български автори заемат челните места в класациите на големите разпространителски вериги

Челната тройка в класацията „Книга на годината“ за отишлата си 2-22-а година на една от големите разпространителски вериги у нас си делят един от най-продаваните писатели на 20 век и некоронован Крал на ужаса с двама български писатели. ТОП 3 е оформен след онлайн гласуване от страна на клиентите за най-предпочитаните книги в шест основни категории.

♦ Първото място заема „Приказка“ на Стивън Кинг

Пленяващ роман от неповторимия Стивън Кинг. История за едно момче, едно куче и портал към паралелен свят, където се води вечната война между добро и зло. История, разказана по завладяващ начин, по който само Кинг може да го направи.

♦ На Второ място се нарежда „Хроника на болката“ на Иво Иванов

В книгата си Иво събира истински истории на хора, които са се сблъскали с огромни трудности в живота си, но вместо да се предадат, те използват болката като двигател, който им е помогнал да продължат напред.

♦ Третата позиция е за „Сърце“ на Виктория Бешлийска

Дебютният роман на авторката Виктория Бешлийска – „Глина“ спечели любовта и признанието на десетки хиляди читатели. „Сърце“ е още една завладяваща книга на писателката, която грабва вниманието още с първите си редове. Романът е базиран на реални исторически факти, географски местности и писмени извори. Тя ни връща години назад, във времето след царуването на Йоан Асен II.

Ето и победителите в отделните категории в годишната класация на Озон.бг:

  • Дебют – „Змей закрилник“ на Симона Панова
  • Тийн фаворит -„Винаги има още“ на Изабел Овчарова
  • Любима преводна художествена литература – „Приказка“ на Стивън Кинг
  • Комикс – „Сърцебиене“ том 1 и 2
  • Любима преводна нехудожествена литература – „Матю Пери: Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“, автобиография.

Номинираните в категория Български автор бяха: Георги Господинов, Мария Лалева, Виктория Бешлийска, Георги Бърдаров и Иво Иванов.

Всички номинирани в различните категории, както и допълнетлна информация за заглавията може да видите ТУК.

Виктория Бешлийска с двата си романа „Сърце“ и „Глина“ държи първо и второ място в класацията на другата голяма верига книжарници „Хеликон“ в категория „Художествена литература“, където третата позиция е за „Момчетата от Билокси“ на Джон Гришам.

ТОП 3 за „Нехудожествена литература там заемат: „Умрях, за да живея!“ на Росица Якобс, албумът за пътешественици „50 невероятни места в България“ на Слави Панайотов и Атомни Навици на Джеймс Клиър.

Кои са книгите в Тийн Топ 10 на веригата може да видите ТУК.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина