ВСС решава дали да прекрати предсрочно мандата на Гешев

Актуално Избори 2021 Новини
Гешев

За да бъде свален Обвинител номер едно, „за“ трябва да гласуват поне 17 от съдебните кадровици

 

Предложения за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор направиха – преди година  – бившият служебен министър Янаки Стоилов, а в началото на март тази година –  сегашният министър Надежда Йорданова.

Без прецедентното искането на Янаки Стоилов беше отхвърлено като недопустимо, защото според мнозинството в Съвета правосъдният министър нямал правомощия. Стоилов сезира Конституционният съд, който каза, че кадровиците са сгрешили. Докато предложението на бившия министъра пътуваше отново към ВСС, редовният правосъден министър внесе свое искане.

Кадровиците решиха да пишат специални правила, а после да оценяват допустимостта на исканията, редуцираха това на Йорданова, тя пък прати жалба във ВАС и така минаха месеци. Миналата седмица съдебната сага приключи и тя насрочи заседание на Пленума, който ще решава уронил ли е с действия или бездействия Иван Гешев престижа на съдебната власт по над десетте основания, изброени в предложенията за освобождаването му от Стоилов и Йорданова.

Иван Гешев твърди, че няма притеснения от самото началото на процедурата .  Многократно определи исканията като „правно нищо“, „просто нищо“ и  политически мотивирани. И Янаки Стоилов, който междувременно стана конституционен съдия, и Надежда Йорданова, която вече е в оставка, твърдят, че политика няма, а само стриктно използване на правомощия, дадени им по Конституция.

За да бъде свален Обвинител номер едно, „за“ трябва да гласуват поне 17 от съдебните кадровици –  възможност, която изглежда само теоретична.

Източник: bnr.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.