Улици в Пловдив, чиито стари имена не всички знаем

Актуално

Адолф Хитлер, Бенито Мусолини, Франклин Делано Рузвелт не са само световни лидери, но и предишни наименования на някои от най-популярните пловдивски улици.

Знаете ли кои са те?

Тази статия е вдъхновена от наскоро излязлата от печат книга на Димитър Герганов – Улиците на Пловдив. В нея той ни разхожда из 101 пътни артерии в Града под тепетата и накратко ни запознава с историята им.

Повече за автора и неговото произведение може да разберете в интервюто, което той даде за Под тепето, а ние ще отличим няколко много любопитни факта.

Днес пловдичани ежедневно минаваме по един от най-големите пловдивски булеварди – Руски. Той е кръстен така в знак на почит към руския народ и приноса му за Освобождението на България от османска власт.  Всъщност, до 1882 г. на негово място нямало никакви наченки на път, но Общинският съвет решава да го превърне в улица. Първата построена на него къща била на бъдещия кмет Христо Дюкмеджиев, а едва през XX-ти век булевардът започнал да придобива сегашния си облик.  През 30-те години на миналия век е  оформена днешната алея в средата му и са посадени първите чинари. Името, което му било дадено в началото, е Цар Освободител, но през 1941 г. бива преименуван на германския фюрер Адолф Хитлер. Това наименование остава актуално само за три години и след това той връща предишното си име, докато след 9 септември не го сменя с и до днес познатото – Руски.

Мао Цзе-Дун е китайски комунист и диктатор, който застава начело на Китайската народна република и осъществява радикални промени в нея. По време на управлението му са избити стотици хиляди души и този период се счита за един от най-черните в историята на страната. В Пловдив, след изграждането си през 50-те години на миналия век,  името му взима сегашния бул. Източен. Но малко по-късно отношенията между държавите се променят и съответно улицата е преименувана на Димитър Благоев, както е известна сред по-възрастните наши роднини. Едва след промените той приема сегашното си име.

Италианският деец на фашизма – Бенито Мусолини, пък става повод за преименуване на известна пловдивска улица по време на Втората Световна война. Една от най-красивите отсечки по пътя за Главната улица – Велико Търново, през 1941 г се оказва със сменено име. Тези промени (както за Велико Търново, така и за Руски) са свързани с тогавашните топли чувства към италианския и немския народ, но след претърпените загуби след сраженията, улиците връщат старите си наименования.

Отново с управление по време на Втората световна война е свързана и промяната на името на следващата отсечка. Улица Цар Иван Александър не е толкова популярна (излиза на бул. Руски срещу търговския център), но за известно време тя носи името на 32-ия президент на САЩ и единственият, който печели цели 4 мандата. Голяма част от живеещите все още си я наричат със старото име, а доскоро някои от къщите все още бяха със стари табели.

Източник: Lostinplovdiv.com

Споделете ни във:

1 коментар за “Улици в Пловдив, чиито стари имена не всички знаем

  1. “Ф.Рузвелт” стана”Иван Александър”.По времето на втория, България е в упадък.След него идва Иван Шишман и край за 500 години… Не можаха ли неообразованите общинари да сменят името с друг наш цар,а не точно с този.
    Там,в тази част на града, има още една улица-“Густав Вайганд”.Ако трябва някое име да се смени е точно това-вижте защо е необходима промяната в гугъл-има принос в изследването на румънския език…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.