Учебни центрове, школи и занимални от Пловдив: Настояваме да работим

Актуално Гласове Градът Изпод тепето Новини

Частните учебни центрове, школи и занимални от Пловдив излязоха с отворено писмо, с което с което изразяват крайното си несъгласие към евентуални бъдещи мерки, които биха попречили  на пълноценното неформално образование на децата в града. Над 20 образователни,
езикови школи, училища и занимални изпратиха становището си до областния управител Ангел Стоев като председател на Областния оперативен щаб, както и на членовете му.

Ето съдържанието на позицията:

С настоящото писмо, всички ние, ръководители на учебните центрове, школи и занимални, част от неформалното образование в Пловдив, се обръщаме към Вас с настояване да продължим да работим и да предоставяме нашите услуги.

Притеснени сме от евентуално налагане на поредни мерки, които да ограничат нашата дейност и да ни поставят в позицията на опасен и рисков сектор. Напротив – неформалният сектор осигурява най-сигурната среда за безопасна работа, защото работим в малки, постоянни групи, спазваме необходимите противоепидемични мерки, въвели сме свои вътрешни правила и ред за работа в безопасна среда, сред родителите на по-малки деца и ученици има такива с професии от ключово значение – лекари, медицински и социални работници, учители – професии с невъзможност за дистанционна работа. Освен това подпомагаме и допълваме учебния процес за децата в начален етап, подготвяме по-големите ученици за матури и кандидатстудентски изпити, в т.ч и за чужбина – нелек и дълъг процес, при който се изисква постоянство. Даваме сигурност и подкрепа на стотици млади хора, че бъдещето им няма да бъде провалено.

Уважаеми дами и господа, съзнаваме Вашата отговорност и усилията, които полагате, за да се запази здравето на всеки един български гражданин, но неформалният образователен сектор е необходим и от ключово значение за хиляди българи. Работата ни може да бъде ограничена за пореден път, без да сме компенсирани адекватно по какъвто и да било начин.

От друга страна, налаганите рестриктивни мерки върху нашата дейност, широко отварят вратите на нелегалните услуги в грижата за децата. Към днешна дата, в случай, че образователните услуги във всички държавни и общински институции са разрешени /училищни занимални, допълнителни дейности в училища, детски градини, читалища и др./, както и функциониране на различни сектори на 30% или 50%, не виждаме основание ние, единствени, да бъдем посочвани като рискови пространства и дейността ни да бъде преустановен.

Настояваме да работим и да продължим да предоставяме нашите услуги.

Вярваме, че ще проведем диалог и ще бъдем подкрепени.

С уважение, управителите на:
Образователен център „Авигея“
Езиков център Лингва Мунди
Детски образователен център SmartyKids Тракия
ABCDLabz ООД
Българо-немски езиков център „Мартин Лутер“
Езиково училище Yes School
Езиков център Изи Инглиш
Българска асоциация на неформалното образование (БАНО)
ЦОВЗ „Детска Планета“
Фиарда ЕООД
Академия Амакидс, Пловдив
Езиково училище „Уилям Шекспир“
Частна занималня “При Вери Попинз”
Детски образователен център SmartyKids Южен
„Астрея Кидс“ЕООД
Сдружение ЕСМА
Езиков център Хелен Дорон, Пловдив
Френдс Корнър ООД

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.