Трябват 3,2 млн за ремонт на подлеза на Чифте баня

Актуално Градът Новини

Асансьори, осветеност, видеонаблюдение, заведение, пейки и огледала дават европейски вид на съоръжението

Проектът е готов, търси се финансиране, обектът не е ремонтиран основно близо 40 години

Вижте визуализации на плановете

Най-големият пешеходен подлез в рамките на града на тепетата не е ремонтиран основно близо 40 години. Изграждането на и ключовото съоръжение е започнало през 70-те години на XX век и е пуснато е в експлоатация през 80-те години. През това време подлезът помни няколко пресутройства – кои хубави, кои – не, а истинското му западане започна преди близо 6-7 години. Кметът на район „Централен“ повдигна темата за ремонт на съоръжението още преди година. Екипът вече е готов и с проекта.

Платна с визуализации бяха поставени в началото на седмицата в подлеза, а днес по обяд той организира представяне на идеята и обществено обсъждане на място.

Целта е да бъде създадена една модерна, удобна, сигурна, цялостна, устойчива връзка в контекста на свързаност, а именно: подлезът прави връзка между паркинга на ул. „4-ти януари“, Капана, Стария град, Центъра и Небет тепе. Както и достъпността на майки с колички, възрастни хора, инвалиди, което е изключително важно, разказа на присъстващите Стаменов.

Поради невъзможност достъпността да се осъществи с рампи в проекта са заложени 4 панорамни електрически асансьора. От подлеза ще изчезнат няколкото останали тенекиени магазинчета. Предвижда се обаче да има заведение и помещение за жива охрана. Ще се надгради с 24-часово видео наблюдение, а входовете и изходите ще се затварят.

Идеята е пространството в подлеза да е светло и комуникативно, затова са подбрани практични цветове и осветление, ще има и ажурни огледала.

Акцент върху експониране на мозайките и превърщане на съоръжението в място за изложби и културни събития също бе презентиран.

За реализиране на проекта са необходими 3 200 000 лева без ДДС, стана ясно днес.

На представянето на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов дойдоха: кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, заместник-кметовете Пламен Панов и Тодор Чонов, общинските съветници Слави Георгиев, Али Байрам, Веселина Александрова, Георги Величков, Едуард Сарафян, Румяна Толова и други.

Както вече ви съобщихме средства в бюджета не са осигурени.

“Тепърва ще се търси финансиране,” уточни Георги Стаменов.

Вижте визуализации на плановете

 

Споделете ни във:

1 коментар за “Трябват 3,2 млн за ремонт на подлеза на Чифте баня

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.