Актуално

Топ фалшификаторът Иван Богоев отново с белезници, печатал документи за граждани на арабски страни

Бълвал лични карти и международни паспорти, книжки, дипломи, винетки и дори карти за градския транспорт

Криел информация във флашки в консерви от русенско варено с двойно дъно

Разбиха и група за евро менте

Топ фалшификаторът Иван Богоев отново е в ареста. Той бе задържан при специализирана акция на криминална полиция вчера, докато е изготвял поредния неистински документ в нелегалната си манифактура на улица „Розова долина” заедно с приятелката си- 28-годишната Анна. Тя също е била окована с белезници и пратена в ареста. Богоев се сблъсква за пореден път с полиция, прокуратура и Темида. Последно той е бил в затвора за разбитата през 2001-ва година огромна печатница за фалшиви пари близо до Военния съд. Тогава получава 13-годишна присъда, лежи в Софийския затвор до 2010-та и е пуснат условно предсрочно с 3,8 години изпитателен срок. Бързо обаче решава да се ориентира към старите си занимания и отново се хваща с фалшификаторство.

Богоев е биле задържан в офиса му на партерен етаж в работещ режим. Там са открити множество технически средства за изготвяне на фалшиви лични карти, международни паспорти, книжки, визи за европейски страни, заготовки за печати, гербове, винетки, дипломи, дори карти за градския транспорт, съобщи на пресконференция районният прокурор Гергана Мутафова. Чувствителни сме към този вид престъпления, защото най-често водят до други- кражби на самоличност, кражби на фирми, източване на банкови сметки и прочие, допълни Мутафова.

В разбитата печатница са открити снимки и имена на хора от арабски произход. Предполага се, че Богоев е печатал документи за нелегални имигранти и трафикантите им, които са чакали подходящи документи за самоличност за пребиваване в Европа. Открити са и заготовки за печатане на фалшиви неевропейски парични знаци, вероятно иракски динари. Визовите стикери са били за две държави членки на ЕС.

Офисът е бил нает сравнително скоро, но преди това дейността на двамата задържани се е развивала на други места, отбеляза шефът на Криминална полиция Иван Кирков. Той не скри, че при обиска са открити кутии с русенско варено с двойно дъно, в което са се крили флашки с интересна информация. Вероятно за хората, които са искали фалшива самоличност. Качеството на документите менте на Богоев е било много добро. На пазара един фалшив документ се предлага за 150 – 350 лева, в зависимост от изработката.

Няколко дни преди задържането на прочутия фалшификатор, криминалистите са разбили и друга група за ментета, този път на евро. В петък за задържани пазарджиклия и двама пловдивчани със супер сочни криминални досиета, в които са намерени общо 75 хиляди фалшиви евро в банкноти от по 200. Половината от тях са били открити в колата на пловдивчаните, другата част- в търговския обект на мъжа от Пазарджик. Ден преди ареста на пък полицаите са документирали и друго престъпление с участието на двамата от Пловдив. Те откраднали каса със 7200 евро и документи от село Плодовитово.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина