АктуалноГласовеИзбор на редактораКултураМненияНовини

Тео Ушев: За свободата трябва да се говори ежедневно

Хора от върхушката искат да накарат артистите да млъкнат, да ги направят послушни, васални. Всеки акт на бунт срещу тази върхушка и тази политическа класа за мен е добре дошъл, коментира творецът пред Под тепето скандала в Народния театър

Тео Ушев гостува на пловдивчани в клуб „Фарго” в епизод от поредицата „Успешните” снощи, след което представи премиерно новия си филм „ф 1.618“ в Лъки-Дом на киното. Аниматорът- режисьор разговаря около час с модераторите Виктор Янков и Славена Шекерлетова, след което се срещна за кратко с Под тепето.

Хора от върхушката искат да накарат артистите да млъкнат, да ги направят послушни, васални. Всеки акт на бунт срещу тази върхушка и тази политическа класа за мен е добре дошъл, коментира творецът пред Под тепето скандала в Народния театър

Успехът на един творец върви след свободата и независимостта му, или е обратното- те са възможни едва след успеха? Успех ли е да си свободен да изразяваш собствено мнение и да защитаваш публично принципи и ценности, каквото правите вие?

За свободата трябва да се говори ежедневно. Не може да съществува артист, който да няма вътрешна свобода. Който да няма свободата да създава и да вярва в нещо. Артист, който не е свободен, е принуден да се цензурира ежедневно. В този смисъл, артист, който не е свободен, той не може да има успех. Той може да има краткотраен проблясък, но не може да се изгради като творец.

Какво ви подсказва случващото се в Народния театър и мълчание на голяма част от колегите на Александър Морфов- единици са тези, които защитиха режисьора с имената и с позициите си?

Това, което се случва там, аз го виждам като копие на цялата държава. Едни хора искат да завладеят всичко, дори културата, тъй като са се усетили, че там могат да се правят пари- нещо, което досега им е убягвало. Тези хора от върхушката искат да накарат артистите да млъкнат, да ги направят послушни, васални. Всеки акт на бунт срещу тази върхушка и тази политическа класа за мен е добре дошъл.

Как кореспондира идеята за Златното сечение с реалността в България в момента?

Не кореспондира. Златното сечение е далечна химера, антиутопия за страната ни. Слава богу филмът все още не е реалност, но е едно възможно бъдеще. Надявам се никога да не стигнем дотам. Затова правим този филм. За да можем да попречим на ситуацията в момента да се развие до приказката, разказът, който се случва в този филм. И се надявам младите хора и децата да го гледат, защото само те могат да попречат. Защото те ще бъдат потърпевшите, ако това, което стане в приказката, стане реалност. И затова ми е много важно млади хора да гледат този филм. В този ред на мисли аз винаги съм бил оптимист, на фона на пълната зала вчера и пълния клуп Фарго. Дори да има трима човека, с които да си говорим, важното е да имаме съмишленици и да изграждаме малка общност, която да понесе тенджерата под налягане към Пумпала на титаните (Пумпала във филма е паметника на Бузлуджа, с който титаните се опитват да излетят от земята, но той е взривен от адска тенджера под налягане).

Значи няма да се качваме на Пумпала и да излитаме?

Не, оставаме си тук. Няма къде да ходим. Имаме си само една земя и трябва да си я пазим. Няма да им позволим да ни изгонят. Ние ще ги изгоним. Те ако искат, да се качват и да излитат, където искат. Ние обаче оставаме.  

Очаквайте видео с целия разговор с Теодор Ушев в поредицата „Успешните“

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина