Стефан Стоянов: Няма как да подготвиш сериозен професионалист на чин с учебници и тетрадки

Актуално Живот Новини

Ако професионалните гимназии не минат в режим на дуални паралелки, те трябва да бъдат затворени, с много малки изключения, смята зам.-кметът по образованието

Много по- лесно е да докараме децата в заводите, допълни той

„ Започва приемът за общо обявените 14 дуални паралелки. За съжаление на този етап са само шест от общо 17 професионални гимназии. Една от задачите ни е да засилим малко този процес, защото реално без дуални паралелки няма професионални гимназии”, обясни  зам.-кметът Стефан Стоянов при старта на практиките за 23 ученици от Професионалната гимназия по електротехника и електроника в американската компания „Сенсата Технолоджис“.

„ Съвременното обучение предполага практики. Все още много бавно се случват нещата. Но все пак миналата година бяха четири гимназии, сега са шест. Което е процентно си е сериозен ръст. Слава богу компаниите са доста активни и ето тази година „Сенсата” е един от добрите примери. Големи компании се включват и правят нови паралелки с нови специалности. Заедно с училищата адаптират програмите, казват от какво имат нужда и поемат ангажимент те да ги менторстват. В първите години, когато децата нямат право да влизат в заводите се правят допълнителни часове, практически занятия и т.н. И вече в последните две години реално влизат в производството. Така всъщност един по-амбициозен млад ученик, може на 18г., завършвайки, освен да има диплома, да има реална практика и да е подготвен да се включи на пазара на труда. При това да има възможността да започне да работи от първия ден, и то на никак не малка заплата”, отбеляза Стоянов.

Той подчерта, че огромен шанс за кариера дава фактът, че регионът е доста индустриализиран- над 40 процента от икономиката е производство.  А заплатите в заводите е са много над средните. Особено когато хората имат базови технически умения може да се върви напред в кариерата.

„ Шансовете са много, а задачата ни е да помогнем на повече училища да минат от другата страна. Ако професионалните гимназии не минат в режим на дуални паралелки, те трябва да бъдат затворени, с много малки изключения като Търговската гимназия например. Но 90 процента от гимназиите имат нужда от сериозна практика. Няма как да подготвиш сериозен професионалист пет години на чин с учебници и тетрадки. Дори да са най-добрите учебни програми. Държавата и училищата няма как да смогнат на технологичните промени на всеки няколко години и да купуват машини за милиони, да ги учат как да се пускат и да показват на децата как се работи с тях. Много по- лесно е да докараме децата в заводите. Това е целият смисъл. Моите очаквания са към първи октомври да вървим към 30 дуални паралелки в града. Имаме над 55 компании, които седят зад тези дуални паралелки. Тепърва и още искат да се включат. Липсват им партньорства в учебните заведения”, коментира Стефан Стоянов.

Зам.-кметът допълни, че интересът на индустрията и бизнеса към връзката с образованието не е спрял заради епидемията от коронавирус и икономическата криза, която тя доведе.

„ Да, има много сериозни сътресения във всеки един сектор. Но няма голямо затворило предприятие, няма и средно голямо затворило предприятие. Всички правиха оптимизации първите месеци, но сега всички наемат хора. Има и малък контингент от компании, които не са засегнати, но те са от много специфични сектори. „Сенсата” например може да са имали някакви сътресения в частта си с автомобилната индустрия, но другите им сектори дърпат. В момента дори правят чисто нова линия и в момента наемат нови хора. Затова е много важно за един регион да има балансирана икономика- да не залага на един сектор. Тук секторът на производство е в много линии. Имам добре балансирана икономика в региона, която би трябвало да омекоти удара от кризата. Въпреки ситуацията, предстои откриване на нови заводи, разширяване на компании, обявяване на нови инвестиции. Въпросът е тази година да се подготвим  по най-добрия начин, за да може и следващата година да продължим с този тренд. Понеже кризата създава и възможности. По-развитите пазари ще предизвикат една втора вълна от компании, които ще искат да оптимизират разходи, производствени мрежи и доставки. Предвиждам, че ще има нова вълна от компании, които ще искат да дойдат в Източна Европа, за да диверсифицират производства или да се върнат в Европа. Затова в следващите 12-18 месеца трябва да се положат усилия да се предизвика една втора вълна и да се случи това, което стана 2012-2013г., след които плодове брахме от 2015-та до 2018г., когато отваряхме завод всеки месец”, смята Стефан Стоянов.

Споделете ни във:

1 коментар за “Стефан Стоянов: Няма как да подготвиш сериозен професионалист на чин с учебници и тетрадки

  1. Като му вникнеш в мъдростите мазно издекламирани (на тоя Чичовия дето незнамсиКолкоси мандати безсмислено цица ЗАПЛАТИ като непотребен Девети ЗАМклет в Общинската ЗАПЛАТАДЖИЙНИЦА) ще забележиш, че всичките му високи намерения за ОБРАЗОВАНИЕ НА ПЛОВДИВСКИТЕ МЛАДИ се свеждат до … ШЛОСЕРИ, стругари, дърводелци, дърводелки с техните дърводелчета,
    Е, за някои Отличници пазим позиции като автобусни кондукторки.
    Г-ца Рада Госпожина НЕ БЕШЕ ПРАВА да преподава четмо и писмо на чин с тетрадки, фместо търкаляне по пода и гъди-гъди с момичнцата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.