АктуалноГласовеГрадътЗдравеМненияНовиниПУЛС

Срещата в Транспортна болница извади истината наяве – не сме готови за това, което ни очаква

При сегашното ниво, ако само 1% от населението на Пловдив заболее, то здравната система ще колабира

Каназирева: Или успяваме заедно, или се проваляме заедно (ВИДЕО)

Десетки проблеми лъснаха при предаването на живо на срещата  на Областния кризисен щаб с медиците от Транспортна болница в Пловдив днес. Областният управител Дани Каназирева, д-р Сийка Димчева от РЗИ – Пловдив и д-р Димитър Христозов от Центъра за спешна медицинска помощ се срещнаха с екипа на Транспортна болница и занесоха дарение  от предпазни средства за медиците.

Припомняме, че там тази вечер трябва да заработи денонощен консултативен кабинет за пациенти с грипоподобни симптоми и съмнения за COVID-19. Здравното заведение бе определено от щаба за преструкториране и поемане на по-леки случаи на заразени с коронавирус.

Срещата във фоайето на здравното заведение бе тягостна. Медиците имаха десетки въпроси, а посетителите не можаха да дадат удовлетворяващи отговори. Сред тях са липсата на кадри, липсата на защитни облекла и респиратори, и страхът от неизвестното. Лекарите заявиха, че нямат достатъчно екипи да лекуват 92-ма заразени, колкото са определените за там легла, ако това се наложи.

„Колегите ми и памперси да носят, пак ще се изтощят при тези разчети на спешните легла“, каза лекар.

„Наистина имаме 92 легла в болницата, но нямаме достатъчно екипи. В крайна сметка лекарите лекуват, не леглата. Ние не можем да обслужим толкова, а само 36 легла. Това е при условие, че работим извънредно и в пълен капацитет“, заяви д-р Атанасов шеф на Кардиологията в Транспортна, който се посочи като човекът, правещ графика на дежурствата.

От здравното заведение казаха, че са направили график за дежурства за следващите 10 дни. След този срок медиците трябва да бъдат сменени. Много от работещите в Транспортна са по втори трудов договор там и първият им ангажимент е към първия им работодател.

По отношение на липсата на достатъчно персонал Каназирева отговори, че се обмислят варианти да бъдат командировани в Транспортна медици от други болници, както и студенти от Медицинския университет.

На притесненията им отговори д-р Христозов от ЦСМП, като взе думата и каза следното.

 

„Знаем. Не искам да ви плаша, нашият персонал е около 480 човека, до този момент ние сме контактни на всичко и въпреки това в Центъра за Спешна помощ няма никой болен. Всеки от нас ще има контакт с вируса. Истината е, че 80% ще го срещнем . Въпросът е с какъв имунитет. Очакваме 20% от карантинираните да се разболеят. Тук въпросът е как ще разтегнем пика на разпространение във  времето. Наясно сме, че няма система, на която да й докарам 350 човека наведнъж и тя за издържи. Как ще издържи?! На вас остава да се организирате и да спазвате безопасността“, заключи д-р Христозов.

Той разказа на колегите си, че ако спазват мерките и алгоритъмът как да се сваля предпазното облекло и се дезинфекцира, то няма да има проблем.

Д-р Сийка Димчева от РЗИ – Пловдив обеща на персонала на Транспортна, че екип на инспекцията днес след обяд ще ги учи как да се грижат за защитното облекло и другите предпазни средства.

„Говорихме нееднократно с принципала на вашата болница –министъра на транспорта. Спокойствието на всички нас зависи от добрата организация. Смятам, че хората вече наистина се самодисциплинират и го няма това обикаляне между кабинетите“, заяви още Областният управител. Каназирева увери медиците, че денонощно работи щабът и знае притесненията на всеки.

„Направили сме възможно най-доброто. Преди да се стигне до Транспортна болница, има други болници, които имат легла. Решението ни беше леките и средно тежките случаи да бъдат именно в болници, в които нямат възможност за интензивна грижа. Целта е да има разпределение. Искам да ви успокоя, ние сме на ваша страна. Още днес в Областна управа пристигнаха първите екипи за многократна защита, които ще разпределим. Това са само от дарения, защото  ние със средства не разполагаме.“, заяви тя.

„Това е изпитание на цялата здравна система. Моята майка е също ваша колежка, не е спряла да работи и е постоянно в болницата“, заяви Каназирева.

Лекари и медицински сестри споделиха, че маските са им изключително неудобни и затрудняват работата им. “ Те правят конденз, замъгляват се, много от нас носят и диоптрични очила, не можем да вземе кръв така“, оплака се медицинска сестра.

Отговорите от Щаба и РЗИ бяха: ами това има, това ни пращат и това ви доставяме.

„Всичко, което дойде при нас ще бъде разпределено при вас, но нека и ръководството да вземе мерки. Има ръководства, които са започнали да си набавят защитни облекла още през декември, като са чули за какво става въпрос – ето това е добра организация“, отговори Каназирева

Тя се обърна към шефа на Транспротна с думите:

„Всяка болница има пари, хайде да не се лъжем!“

Припомняме, че болницата получи днес дарение от 400 маски, 100 от които военни, както и други 2000 за еднократна употреба.

Управителят ѝ д-р Павлов каза, че здравното заведение разполага с 24 нови многократни комплекта и други защитни средства, които обаче не са достатъчни.

Имаше дори въпроси от рода на каква е организацията за изследвания за пациент за коронавирус, лекарите питаха и как върви работата по изграждане на лабораторията в Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

12 коментари

 1. Каназирева имитира дейност! Унизително изправени пред нея са лекари, медицински персонал, за да чуят, че „ПАРИ НЯМА, ХОРА НЯМА – ДЕЙСТВАЙТЕ!“ Един празен балон е Каназирева, НЕ може да ù се вярва, многократно го доказа.?

 2. НЕ ПРИНУЖДАВАЙТЕ МЕДИЦИТЕ ДА СЕ САМОУБИВАТ БЕЗ ЗАЩИТА вие Големите „Началнички“ – оти ако они се натръшкат в моргата, тогава вие закъде сте?
  И НИЕ?
  Като сте дилетанти та не умеете да управлявате, оставете ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ В МЕДИЦИНАТА – ТЕ СИ ЗНАЯТ.

  1. Никаква „многократна“ употреба няма при тоя вирус – всичко се унищожава от специалист! Веднага след контакт!
   Абе я отворете Корея как действа, па дано се ограмотите, то няма нужда да изобретявате четвъртити колелета!
   Италианците се отнесоха малко по-весело -и виж резултата!

 3. „Каназирева: Или успяваме заедно, или се проваляме заедно “
  1.Стига с тоя припев „За ЕДНО“, че За ЕДНО – разбрахме, че у Градо ‘сичкото се върти от Навлеци, Парашутисти и Другоселци.
  2.“За ЕДНО“ е болезнено напомняне за малоумния провал на ЕСК2019 от инДжинеринг ИМПЕРИАЛиста Мамин и неговата шайка КлептоКрати.
  3.Дани, няма ИЛИ-ИЛИ тука ф тоа случай: НЯМА „УСПЯВАНЕ“…
  Смях.
  Какво успяване, като закъсняхте да са ЗАГАЩИТЕ от началото на 2020 === ПРИ ПЪЛНА ЯСНОТА, освен за „мозъклии“ с по една гънка?

 4. ВИНАГИ Е БИЛА ИЗМАМНИЦА. ЧЕТА СТАТИЯТА И СЕ УЖАСЯВАМ. ОБЩИ ПРИКАЗКИ И ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ. ТОВА Е ОБИДНО.АУДИТОРИЯТА СА ЛЕКАРИ. ВИПИЮЩА НЕПОДГОТВЕНОСТ И ЛИПСА НА ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ПОТЕНЦИАЛ.ГРОЗНА РАБОТА.ПОНЕ ДА СЕ СКРИЕ.

 5. Гласувайки за Дани, вие гласували за ГЕРБ. Уговорката беше предварителна..Чрез нея ГЕРБ си осигури тоталната власт в Пловдив.

 6. „Срещата във фоайето на здравното заведение бе тягосна“

  Мислех, че вашата медия е подмината от епидемията от неграмотност … тагосТна, моля!

  1. Важничат, бре, някои интелекти:
   „…Мислех, че вашата медия е подмината от епидемията от неграмотност … тагосТна, моля!…“ =тАгостна, как не!
   „…Мислех, че вашата медия е подмината от епидемията от неграмотност … тагосТна, моля!…“ =тАгостна, как не!
   „…Мислех, че вашата медия е подмината от епидемията от неграмотност … тагосТна, моля!…“ =тАгостна, как не!

 7. Проваляш се ти Каназирева. Не ние. Остави полк.д-р Гозманов да оглави щаба и всичко ще е наред.Защо се напъваш.От тази материя нищо не разбираш и объркваш всичко. Никой не ти оспорва умението да се клечиш на кола в кръчмата , но това мила еМЕДИЦИНА!!!!! ЕПИДЕМИЯ, КОЯТО ЩЕ ПРЕРАСНЕ В ПАНДЕМИЯ!!!!! А ти не правиш разлика между вирус и бацил. ОСТАВИ НИ ДА СИ СВЪРШИМ РАБОТАТА.

 8. Добре, какво очаквахте от Здравка и Здравко. Позьори и само пара в свирката.Където има медия , там са те , но това което плещят само показва неподготвеност и липса на управленски капацитет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина