Актуално

Служители на МВР в бандата фалшификатори

Пожарникар от Пловдив сред 17-те задържани за производство на евро и документи менте


Момент от полицейската акция
Двама служители на МВР са част от разбитата престъпна група за производство на евро и документи менте, разбра се днес. Единият от 17-те задържани фалшификатори е пожарникар от Пловдив. Другият служител на МВР, вероятно полицаи от ниските нива, не е от града на тепетата. Двамата са били част от мрежовидната структура на супер организираната група. Сред задържаните има и две жени. Съвместната разработка на полицията и прокуратурата, заедно с европейски служби, е продължила повече от четири месеца, обяви вътрешният министър Михаил Миков, който дойде специално до Пловдив да разкрие детайли от супер акцията. С него бе и главен комисар Калин Георгиев, директор на Криминална полиция. В проверените 15 адреса са открити огромно количество фалшиви евро- банкноти с номинал 500, 200 и 100. Според криминалистите, те са били подготвени за разпространение из търговската мрежа в Европа. Общата стойност на откритите ментета е 400 хиляди. Качеството не е било от типа Супер Р3А, което може да заблуди и експерт, и специализирана машина. Банкнотите минавали спокойно през броячна машина, но трудно биха минали през ръцете на банков служител например. Напечатаните фалшификати са с различни серийни номера.
Журналисти снимат с охота фалшификатите

Иззети са още много фалшиви български и гръцки документи- лични карти, шофьорски книжки, дипломи. У задържаните са открити заготовки, плаки, бланки, цинкови плаки и клишета. “Използвани са СРС-та. Сформиране е специален екип по случая от двама прокурори, шестима следователи и полицаи”, издаде Апелативният прокурор Андрей Атанасов. “Предотвратихме разпространението на много фалшиви пари в Европа в дни на финансова криза, а това ще се оцени от партньорите ни”, допълни Атанасов. “Тепърва започва описването на всичко, което открихме на адресите. Мерките на задържаните ще се гледат в събота. На този етап не е ясно дали ще искаме постоянен арест за всички задържани. Обвинения вече са повдигнати”, обяви Окръжният прокурор Иван Даскалов. Организацията на бандата е била почти съвършена. Нямало е цех, в който се произвежда крайни продукт. Всеки един от задържаните е бил част от добре смазания механизъм.
Малка част от ментетата на пловдивската банда
У един е открит принтера, у други цинкови плаки и клишета и т.н.. Криминалисти твърдят, че разбитата група няма нищо общо със старите пловдивски герои, които в момента търкат наровете из затворите, като Дебелия и Четворката. “Прекрасен подарък за 130-годишнината на МВР”, подчерта доволен от свършеното вътрешният министър Михаил Миков.
Министър Миков и главен комисар Георгиев бяха видимо доволни от разработката

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина