АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗабравеният градНовини

След Под тепето и кметът направи проверка на Форум Север

Ден след вчерашния репортаж на Под тепето от дейностите по социализирането на Форум Север, кметът Здравко Димитров също реши да надзърне какво се случва там. Градоначалникът, заедно със заместника си Пламен Райчев, провериха напредъка на строителните  дейности по укрепване на източна и югозападната част на обект „Форум Север с Одеон, част от Агората на Филипопол”. Прессъобщение от инспекцията им на терен дойде от общината днес, часове след посещението на наш репортер там.

„През последните няколко месеца е извършена огромна работа по изграждане на отводнителните и дренажните системи, преди да се пристъпи към същинската реализация на проекта“, констатира кметът Здравко Димитров.

Конструктивното осигуряване е направено преди зимата, за да няма смъкваме на земни маси към площада и срутвания в източната част. След приключване на аварийното укрепване може да се пристъпи към реставрацията, консервацията и експонирането на археологическия паметник и цялостното благоустрояване. Те ще започнат вероятно през следващата година, в първия възможен момент, в който времето позволява, разбира се от прессъобщението от кметството.

Предстои да се реализира  пешеходна връзка от Главната улица през цялостното протежение на античната пешеходна зона по северния тротоар на бул. „Гладстон“ до Голямата базилика.

Проектът е на арх. Румяна Пройкова. С осъществяването му ще се осигурява визуална връзка между реализирания Форум Запад пред Централна поща  и Форум Север, по който се работи в момента. Обектът е културна ценност със статут от национално значение.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина