АктуалноВластГласовеГрадътНовиниПод лупа

Шефът на Летище Пловдив не отговаря на условията за новия конкурс

Дойчин Ангелов жали изискванията по обявата: „Възникват доста въпроси, засега е риторично да ги зададем: дали освен образователен ценз кандидатът трябва да има професионален опит?“

Председателят на Съвета на директорите на „Летище Пловдив“ ЕАД Дойчин Ангелов покани журналисти днес по обяд пред сградата на Административния съд, за да съобщи, че е подал жалба срещу посочените изисквания към кандидатите за длъжността в течащия нов конкурс.

Той обяви, че е входирал документа в понеделник – 14 ноември, защото смята, че конкурсът за избор на ново ръководство на Летище „Пловдив“ е опорочен.

Участвал съм в такива конкурси и преди, бях допускан да си подам концепцията. Миналата 2021 г. беше предпоследният конкурс. Оказа се, че не мога да се явя на него, бяха променени критериите за образователен ценз. Оставени са редица специалности, бяха премахнати хуманитарните специалности. Никога не съм крил, че моята магистърска степен от Софийския университет е хуманитарна – завършил съм Философски факултет, втората ми магистратура е Английска филология. Това е основният проблем в този конкурс. Подадох документите си, но не отговарям на условията. Възникват доста въпроси, засега е риторично да ги зададем: дали освен образователен ценз кандидатът трябва да има професионален опит?“ – пита Дойчин Ангелов.

Всъщност в условията е посочено и изискване за управленски опит в сектора. В конкурса могат да участват български граждани, но и граждани на други държави – членки на Европейския съюз, на държава – страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария. Кандидатите трябва да са магистър по право, финанси, икономика, счетоводство и контрол, маркетинг, бизнес администрация, национална сигурност или някаква друга техническа специалност. Необходимо е да имат най-малко пет години опит на ръководна длъжност и добра репутация, а също така умения и компетентности в областта на стратегическото планиране или в областта на оперативното управление, както и други дейности, свързани с ефективното управление на дружеството.

Вижте аргументите на изпълнителния директор на Летище Пловдив, изложени подробно във видеото.

Припомняме, че преди дни Министерство на транспорта и съобщенията обяви конкурси за избор на ръководства на 9 публични предприятия, сред които е „Летище Пловдив“ ЕАД. настоящата управа на пловдивския аеропорт е назначена без конкурсна процедура за срок от 6 месеца. В СД влизат двама представители на държавата и един е независим. Ангелов оглави аеропорта за пръв път през октомври 2009-та година, като преди това е бил част от екипа на летището още от 1994-та като ръководител смяна и началник на Координационния център.

Ангелов оприличи случващото се на дежавю и припомни, че на предишния конкурс беше единственият недопуснат кандидат.

„Сега за втори път ми се случва. Изпълнителният директор на „Летище София“ Пламен Станчев също не е допуснат, неговият стаж е около 40 г., само в авиацията. Има и друга подадена жалба от колега, който от първия ден на трудовия си стаж е работил единствено и само на летище“, допълни той.

Шефът на аеропорта припомни, че миналата година конкурсът протече докрай и накрая беше анулиран от министъра на транспорта. Възможно е и сега да се случи същото, предположи той.

По думите му, промяната на критериите с изключване на хуманитарни специалности може да е направена конкретно.

Той подчерта, че приложението на Закона за публичните предприятия е чудесно и коментира, че „конкурсите трябва да са нормални, а не формални“.

Очаквайте продължение по темата кой е Дойчин Ангелов.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина