АктуалноБългарияНовиниСъдТемида

ВСС решава по второто искане за освобождаването на Гешев

На свое заседание на пленума на Висшия съдебен съвет тази сутрин разглежда второто искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Заседанието се провежда дистанционно и се предава на живо. Може да го наблюдавате ТУК. ВСС трябва да определи дали е допустимо искането. Самият главен прокурор също участва въф форума.

Припомняме, че то е по предложение на четирима представители на прокурорската колегия – Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов, а мотивът е, че Гешев е нарушил етичните норми на българския магистрат, когато по време на пресконференцията си на 15 май в Съдебната палата, когато той скъса демонстративно оставката си и каза, че е време политическият боклук да бъде изметен от НС.

По отношение на първото искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор на 1 юни ВСС постанови събирането на доказателства по искането. Два дни по-рано Иван Гешев отправи питане за тълкуване до Конституционния съд дали може въобще ВСС да упражнява функциите си след изтичане на мандата.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина