АктуалноКултураНовини

Първи концерт в Голямата базилика за Деня на музиката

Операта в Пловдив даде старт на сезон 2021/2022 г. – ГАЛЕРИЯ

Пловдивската опера е културната институция, която сътвори първия концерт в знаковото за града и страната ни пространство – Голямата епископска базилика на Филипопол. Той се състоя в Световния Ден на музиката.

Бутиковото събитие – камерен концерт под наслов „Музика, време, пространство“ – екипът на доц. Нина Найденова сподели с най-близките си приятели и съмишленици и даде официален старт на новия си творчески сезон 2021/2022 г.

Публиката се наслади на изпълненията на Кирил Пенчев и Гочо Праков, които изпълниха „Сонета за два кларнета” на Пуленк, ария на Розина от „Севилският бръснар” в изпълнение на Вера Гиргинова, дует на Светлана Иванова и Марк Фаулър от „Травиата” на Верди, музикално-танцовата миниатюра „Ласка” на Панчо Владигеров в изпълнение на музиканта Кирил Пенчев и балерината Фуми Пенчев, както и на изпълнения на творби на Верди, Лехар, Гуно.

Сред гостите бяха: областният управител на област Пловдив Ангел Стоев, зам.-кметът по финанси на Община Пловдив Величко Родопски, ректорът на МУ-Пловдив проф. Мариана Мурджева, членовете на УС на фондация „Дом за пловдивската опера“, Дани Каназирева,  Манол Пейков, представители на културните институти и фестивали в Пловдив.

Новите пространства са фокус на програмата през предстоящия сезон, каза директорът на  Опера Пловдив.

„На пловдивските тепета, в изложбени зали и в Епископската базилика, където ще се срещаме с публиката всеки месец, благодарение на сътрудничеството с ОИ „Старинен Пловдив“.

Доц. Найденова обеща да се наслаждаваме на оперното изкуството на различни места и в нетрадиционни формати.

В новия сезон предстои една дългоочаквана премиера – „Исус Христос Суперзвезда”. Припомняме, че проектът на режисьора Веселка Кунчева бе отлаожен в началото на март м.г. заради пандемията.

Постапокалиптично бъдеще в премиерата на рок операта „Исус Христос Суперзвезда” в Пловдив

Опера Пловдив е включила в програмата си първо изпълнение в България на операта „Чичовци“ от Лазар Николов, с диригент Павел Балев, което ще бъде представено в навечерието на Националния празник на България. Музикалното събитие на 2 март ще отбележи 100-годишнината от рождението на композитора и 100-годишнината от кончината на Иван Вазов.

Симфоничният сезон също ще предложи вълнуващи музикални преживявания с изпълнения на световни класики и родни композитори.

Снимки: Ruslan Yordanov

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина