Първа присъда за нарушаване на карантина в Пловдив

Актуално Градът Новини Темида
първа присъда за нарушаване на карантината

10 месеца пробация и 5000 лева глоба, определението е окончателно

Нарушителят сключи споразумение

Районен съд – Пловдив одобри споразумение, постигнато между Районна прокуратура и обвиняемия В. К. и упълномощения от него адвокат, за решаване на делото и прекратяване на наказателното производство по реда на чл. 381 вр. чл. 357 ал.1т.4пр.2 от НПК, като страните постигнаха съгласие за следното:

Обвиняемият В. К. е извършил виновно престъпление по чл. 355 ал. 2 пр. 3 вр. ал.1 от НК за това, че:

На 26 март 2020 г. е нарушил мерки, издадени против разпространението или появяването на заразна болест по хората  със заповед от 17 март 20202 г. на министъра на здравеопазването на република България, като лице по т. 1 от заповедта, поставено под карантина, с предписание за поставяне под карантина на РЗИ – гр. Видин, не е изпълнил задължението да не напуска дома си или мястото за настаняване, на което е посочил, че ще пребивава за посочения в предписанието срок – на адрес в гр. Пловдив, като деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. във връзка с разрастващата се пандемия от COVID-19.

За така извършеното престъпление  и на основание чл. 355 ал. 2 пр. 3 вр. ал. 1 от НК вр. чл. 55 ал. 1 т.1 и ал. 2 от НК страните се споразумяха на обвиняемия В. К. по реда на чл. 381 ал. 4 от НПК да бъде наложено наказание „Пробация“ при следната съвкупност от пробационни мерки:

Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок десет месеца с периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице – два пъти седмично.

Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от десет месеца и глоба в размер на 5000 лева.

Определението е окончателно.

Споделете ни във:

1 thought on “Първа присъда за нарушаване на карантина в Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.