Първа представителна изложба на пловдивски пластици от десетилетия

Актуално Градът Култура Новини

“Скулптурата сега – Пловдив 2022” може да бъде видяна до 18 юни зала „2019“ на  ул. „Гладстон“ 32 

Определят я като витрина на пловдивската скулптура

Откри се голяма представителна изложба „Скулптурата сега – Пловдив 2022“ по проект на Градската художествена галерия, подкрепен от Община Пловдив.

По покана на Моника Роменска – уредник в галерията, със свои знакови творби участват 21 известни автори от всички поколения и стилови направления, работещи с различни пластични техники.

Има дори музикални скулптури.

С перкусионни импровизации върху иноксовата пластика „Стихия-Вода“ на Атанас Колев музикантите Велислав Годжунов, Любен Крокев и Кольо Брадата поканиха многобройната публика да се наслади на елитната изложба.

Тя се оказа и историческа, защото е първата скулптурна изложба поне за последния половин век. На откриването Моника Роменска развълнувана заяви:

Пловдив е град, изграден върху скали. Пловдив е град, обвит от зеленина и обкръжен от дървета. Пловдив е град, защитаван с огън и меч, и желязо и дори разрушаван и сковаван от лед, се е въздигал винаги върху своите гранитни и сиенитни тепета вече над 8 000 години.

Кръстопътен магнит за етноси, религии и култури, Пловдив е град на безвремието и на всички времена едновременно. Съвсем естествено Пловдив е и град на художниците – родени и работещи в него и около него.

Затова се състои и тази изложба, както и предишните две – “Графиката сега – Пловдив 2020” и “Живописта сега – Пловдив 2022” – да покажем спрямо творческите сили и професионални умения на всеки от авторите триизмерното вековно изкуство на скулптурата и майсторството, към което всеки работещ го се стреми.”

В изложбата участват: Атанас Колев, Васил Маргаритов, Гроздан Илков – Графа, Димитър Рашков, Димитър Чонов, Евелина Петкова, Жорж Сопаджиев, Иван Иванов, Иван Тотев, Лина Маджарова, Лора Пармакова, Любен Хранов, Милена Бочукова, Огнян Читаков, Саркис Нерсесян, Свилен Костадинов, Стефан Ненов – Чечо, Стоян Заваринов, Цветелина Ангелова, Цвятко Сиромашки и Янко Ненов.

Проявата е част от Културния календар на Община Пловдив и е посветена на 70-та годишнина от създаването на Градска художествена галерия – Пловдив.

За чудесното представяне на експозицията допринесе и трудът на  преподаватели и ученици от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване, изработили елегантните постаменти за пластиките.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.