АктуалноНовини

Протестират в подкрепа на Никола Минчев

Стотици излязоха на протест пред парламента в подкрепа на Никола Минчев, който преди часове беше отстранен от поста председател на НС – с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане”.

“Не искаме ГЕРБ, ДПС и копейките, не искаме мафия, корупция! Нека да не бягаме от България. Не на Путин! Искаме България да бъде независима европейска държава.” – скандират протестиращите.

Част от демонстрантите носят табели с лозунги “Аз съм за Никола”.

Към 19:15 ч. Никола Минчев излезе на стълбите пред НС и беше аплодиран от демонстрантите. На стъпалата на парламента излезе и правителството. Премиерът Кирил Петков се качи на фенера пред парламента, за да поздрави протеста в подкрепа на отстранения от поста председател на НС.

„България има целия шанс да бъде една европейска, нормална, цивилизована страна.“ – заяви пред демонстрантите министър-председателят. „Промяната дойде, не могат да ни върнат обратно. Сега ще има вот на недоверие, той да не ви разочарова, каза премиерът. Това е една от стъпките, които ще преминем“ – допълни още Петков. Речта му беше посрещната със скандирания „Заедно“, „Никола“ и „Мафията вън“.

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова също взе думата пред протестиращите, но за кратко, защото беше освиркана.

Преди това депутатите от Демократична България се включиха в протеста и говориха пред множеството.

Протестиращите няколко пъти призоваха председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов да излезе, за да се срещнат с него. Йорданов излезе, но беше бурно освиркан, от множеството полетя всичко, което можеше да лети и се наложи депутатът от ИТН да се прибере обратно в сградата на парламента със съдействието на полицията, която се погрижи за безопасността му. Влизането му обратно в сградата на Народното събрание не спря скандиранията по негов адрес. „Мафия! Тошко, к…во!“ кънтяха още известно време заедно с размахването на среден пръст във въздуха. Полицаите оформиха кордон от две редици пред входа на парламента.

В един момент полицията се прегрупира и се премести при задния вход на парламента, откъдето излизаха народни представители. Вниманието на протестиращите беше насочено към Костадин Костадинов. Към лидера на „Възраждане“ полетя бутилка, последваха я викове „К..во, Копейкин!“, „Тук не е Москва“ и „Тука ще се спи.“

Цялата ПГ на ПП, заедно с Никола Минчев, отиде при демонстрантите, а те дадоха на вече бившия председател на Народното събрание българското знаме.

И след връщането на депутатите в сградата на парламента, скандиранията по адрес на Тошко Йорданов продължиха и протестът видимо се забавляваше със скандирания на задния вход: „Тошко, маймуната, скача от трибуната!“

Блокирани от демонстранти пред служебния вход на Народното събрание се оказаха лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов и група депутати от партията му. Плътен полицейски кордон ограничи достъпа до тях. Стотици протестиращи освиркаха Костадинов и колегите му със скандирания „Руски педераст! Курво – Копейкин!“.

Източник: offnews.bg

Видео и снимки: offnews.bg

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. България отдавна е държава на мафията. Вие не направихте нищо това да се промени! Нито един следствен нито един осъден, нито един в затвора! Освен това, вие вие предадохте държавата на външно управление – искания от Украйна, искания от Макрон, искания от америка… Вие продадохте интересите на страната на чужди интереси!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина