Протест пред съда с искане за справедливи присъди за убийствата на пътя

Актуално Новини Темида

Роднини на загиналите в катастрофа тийнейджъри Тодор Бараков и Виктор Василев за втори път протестираха днес пред Съдебната палата в Пловдив. Те издигнаха плакати с надписи за справедливи присъди за убийствата на пътя.

По това време в Окръжен съд се даде ход на делото срещу 20-годишния Петър Маринашки, обвинен за тежката катастрофа на пътя Пловдив – Пещера, при която загинаха двете млади момчета, а други двама бяха тежко ранени.

Протестиращите настояват освен за максимална присъда и за постоянен арест на обвиняемия, който е с мярка “парична гаранция” в размер на 2000 лева.

Припомняме, че тежкият инцидент стана на 11 ноември 2020 г., около 15,20 ч. 19-годишният тогава Петър Маринашки заби автомобила си с близо 100 километра в час, след употреба на марихуана, в крайпътно дърво, при катастрофата на място загинаха 16-годишният Тодор и 17-годишният Виктор. Други две момчета от компанията, пътувала да празнува имен ден, бяха ранени.

Според заключението на техническата експертиза основна причина за настъпилото пътнотранспортно произшествие е загубата на контрол над автомобила. Маринашки е дал за анализ кръвна проба, която е доказала употребата на наркотично вещество – марихуана, според изготвената съдебна химикотоксикологична експертиза. Няма установено наличие на алкохол в кръвта му.

Припомняме още, че преди две седмици делото не можа да стартира заради процесуални причини – подсъдимият не бе получил навреме препис от обвинителния акт, както и други документи по делото, което нарушава правото му за защита. Тогава през съда също имаше протест с искане за максимална присъда за Петър Маринашки.

Младият шофьор отказва коментари. Днес той сподели, че безкрайно съжалява за случилото се с неговите приятели и отрече да е употребявал наркотици.

Съдът потвърди мярката за неотклонение на Маринашки и отхвърли искането на близките на жертвите и на пострадалите в ПТП-то тя да бъде изменена в задържане под стража, като зачете доводите на защита, че Петър „винаги се явява на призоваването и досега не е ставал причина за отлагане на нито едно следствено действие”. Прокуратурата също поддържаше тезата на защитата, относно наложената мярка.

Тя подлежи на обжалване в еднодневен срок пред по-горна инстанция.

Пловдивският окръжен съд отложи делото за 23 септември заради желанието на двете страни, то да се гледа по общия ред.

Споделете ни във:

1 thought on “Протест пред съда с искане за справедливи присъди за убийствата на пътя

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.