Професионалният празник на Пожарната се превърна в празник на децата под тепетата

Актуално Градът Криминале Новини

Огнеборците показаха част от техниката, с която спасяват, а майки блогърки заснеха множество клипчета и снимки – ГАЛЕРИЯ

Част от техниката, с която се спасяват хора, пострадали при пътни произшествия, пожари, аварии и бедствия показаха пловдивските огнеборци на площад „Стефан Стамболов“.

Инициативата на пловдивските огнеборци даде старт на „Седмицата за пожарна безопасност“, която ще продължи от днес до 19 септември.

Най-силно бе привлечено детското любопитство.

Майки, които имат собствени блогове и ютуб канали, заснеха множество клипове и снимки с участието на малчуганите.

Интересът към професията на героите на днешното време предизвика усмивки и накара възрастните отново да погледнат на живота през погледа на децата.

Те пък научиха как пожарникарите пазят домовете ни от огъня и спасяват хора, попаднали в огнен капан.

Обикновено това е най-разпространеното възприемане на работата на екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“, но всъщност те са на място и когато има наводнение, свлачище, земетресение и в редица други ситуации.

Най-често, когато хората са в беда. Именно те са и тези, които се отзовават на тежките пътнотранспортни произшествия и от чиято бързина и професионализъм често зависи човешки живот.

Екипи на Първа служба по пожарна охрана на Регионалната дирекция и хора с големи сърца, част от екипа на Доброволното формирование „Пловдив 112“ откликваха на интереса на минувачи и посетители, разяснявайки им правилата за пожарна безопасност, даваха ценни съвети и напътствия, които могат да спасят човешкия живот и показаха как с добра координация на действията по между си може да се помогне на изпаднали в тежка, а понякога и животозастрашаваща ситуация.

Не бяха малко и посетителите, които се интересуваха от това, как могат да станат доброволци. От първо лице на техните въпроси отговаряха екипите на Доброволно формирование „Пловдив 112“.

С дни на отворените врати и различни инициативи единайсетте служби, част от състава на пловдивската дирекция, също ще отбележат „Седмицата на пожарна безопасност“.

Демонстративни обучения и занятия, проиграване на планове за евакуация, демонстрация на спасителни дейности с оказване на първа помощ на пострадали и как да трябва да се реагира при пожари, бедствия и извънредни ситуации, са планирани от екипите на отделните служби в периода от 13 до 19 септември.

На 15 и 16 септември инспектори от Първа РС на ПБЗН са организирали тематични състезания, игри и викторини с деца и ученици в две детски градини – „Незабравка“ на ул. Юрий Венелин“ № 2А и в ДГ „Приказен свят“ на ул. „Леденика“ № 2. Ще бъде проведена учебна евакуация и инструктаж на персонала.

Приемна за граждани в сградата на Втора РС на ПБЗН – Пловдив, също отваря врати на 15 септември. програмата на Втора служба е предвидено и провеждането на срещи с органите на местната изпълнителна власт – кметовете на район “Южен“, община “Куклен” и община “Родопи” с цел поставяне и решаване на проблеми, свързани с пожарната безопасност на населените места, за сформирането на доброволни формирования за подпомагане на службата при пожари, бедствия и кризи.

Въпроси, сигнали, предложения и молби на граждани могат да бъдат адресирани и на откритите телефони 032 /670-580 и 032 /932-202.

С цел ранното формиране на противопожарна култура у подрастващите огнеборци от Четвърта РСПБЗН на 16 септември от 10 00 часа, ще проведат и демонстративно занятие за гасене на пожар и аварийно – спасителна дейност в ЦДГ „Слънце” в ЖК „Тракия“.

На 17 септември екип огнеборци от Трета пожарна служба са предвидили провеждане на демонстрации на техника и възможностите на органите за пожарна безопасност и защита на населението за действия при ликвидиране на различни по характер произшествия . Учебна евакуация ще бъде проведена на територията на ДГ “Славей” на ул. „Полковник Сава Муткуров“ № 40. Събитието е с начален час- 09.00 часа.

На 17 септември в 10.00 часа ще бъде даден старт на Шести турнир по тенис на маса „Пеньо Танев“ за купата на Първа РСна ПБЗН-Пловдив. Участие в него ще вземат огнеборци от различни служби. Състезанието ще се проведе в сградата на Първа РСна ПБЗН на улица „Преслав“ № 33.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.