АктуалноЗдравеНовиниПУЛС

Проф. Джамбазов: Пуломолгията на УМБАЛ „Св. Георги“ ще заработи отново до 24 часа

По думите му, изграждане на лабораторията за COVID-19 ще прилючи до десетина дни

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Карен Джамбазов още веднъж потвърди, че са предприети всички мерки в отделението по пулмология, където бе установен положителен пациент с коронавирус.

След днешното заседание на Медицинския щаб той изброи: спиране на работата на отделението, пълна дезинфекция, пациентката е преместена в Инфекциозна клиника, прави се списък на контактните лица, ще бъдат направени тестове.

„Отделението ще продължи работа, веднага след приключване на задължителните мерки за дезинфекция – не повече от 24 часа“, обяви проф. Джамбазов.  

Той отговори и на журналистически въпрос относно в кои болници в града има PCR-апаратура и колко.

„По отношение на въпроса колко са – трудно може да дадем информация. Има такава апаратура, но та е за съвсем други изследвания и на нея досега са работили по други показания,“ коментира професорът.

Карен Джамбазов припомни, че има решение за изграждане на лаборатория за тестване на COVID-19 на територията на УМБАЛ „Свети Георги“ и вече се работи по това.

„Ангажиментът ние е за не повече от 10-тина дена. Това ще е един вид като референтна лаборатория. На този етап, според заповед на министъра от 25 март, в която са посочени лабораториите за този вид тестове, меродавни тук няма за момента“, уточни изпълнителният директор на болницата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина