Пробив под Водната палата отново е на дневен ред

Актуално Градът Новини

9,5 млн. лв ще струва съоръжението, чака се финансиране от правителството

Община Пловдив приоритизира идеята за реализиране на пробив под Водната палата с премахване на спорното кръгово кръстовище там. Това се разбра на днешната сесия на местния парламент, в рамките на която пред журналисти кметът Здравко Димитров обяви, че е поискал от правителството и е отправил молба лично към премиера Бойко Борисов за общо над 20 млн. лв. за града. В сумата за реализирането на пробива под Водната палата и три други по-малки проекта, свързани с големия “Модър-Царевец”.

Реализацията на съоръжението до река Марица би струвала 9,5 млн. лева, уточни Димитров. По думите му, дейностите могат да започнат веднага, ако има осигурено финансиране, тъй като има готов проект, който може да бъде изпълнен за точно една година.

” Ако правителството не отпусне средства, пробивът ще го правим от бюджета. Там съм категоричен, че трябва да е на две нива. За Водна палата избрахме най-бързия и ефектния проект. За година, ако има пари, ще го направим. Говорим съм със сериозни строители. Може и по-бързо да го направим”, каза градоначалникът.

Предвидено е, че спускането в подлеза за МПС-та от запад по Марица ще се случва през ул. „4-ти януари“, а от изток през „Весела“.

Общината очаква финансиране от правителството и за реализирането на три по-малки проекта, свързани с „Модър- Царевец”. Кметът Здравко Димитров е отправил молба към министър-председателя и Менда Стоянова за отпускането на средства за асфалтирането на улица „Хаджи Димитър”- 4,7 милиона лева,  за реконструкция на улица „Царевец” от Пещерско до „Свобода”- 5 милиона лева, и реконструкция на отсечката от „Хаджи Димитър” до Пещерско- 7 милиона.

„ Проектът за „Модър-Царевец” предстои да бъде внесен. Поискал съм от правителството ако може да отпуснат финансиране за тези три по-малки проекта. Ако останат средства, помолил съм да се финансира поне един от тези проекти. Разговарях с министър-председателя. Усмихна се и каза: „Взехте пари за стадионите, изчакай малко”. До края на тази година очакваме отговор”, обясни Здравко Димитров.

Той уточни, че започват отчуждителни процедури за разширението на бул.”Стамболийски”. Според кмета работата по булеварда е редно да започне със старта на дейностите по Южния обходен колектор, който се планира за следващата година.

Снимка на корицата: Боян Личев/googlestreetview

Споделете ни във:

1 коментар за “Пробив под Водната палата отново е на дневен ред

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.