АктуалноБизнесБългарияГрадътНовини

Президентът, премиерът и министърът на отбраната откриват „Хемус 2024“ в Панаира

Започва най-мащабното издание на Международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024“. То се провежда от 5 до 8 юни в Международен панаир Пловдив. В церемонията по откриването ще се включат президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, служебният министър-председател Димитър Главчев, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.

147 компании от 25 държави показват експозицията в три палати и близо 10 000 кв. метра изложбена площ. Изложението се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката и индустрията. Основен организатор е фондация „Хемус – 95“ с председател на Управителния съвет контраадмирал (о. р.) д-р Николай Николов.

„Хемус 2024“ ще представи технологичните постижения в областта на киберсигурността, автономните системи за наблюдение, информация и реагиране, изкуствения интелект, наблюдение на социалните мрежи и анализ на информацията в тях, стратегическите комуникации, граничната сигурност, идентификация и управление на биометрични данни, борба с природни бедствия и аварии и защита на гражданското население, както и специализирани образователни продукти.

Форумът предлага изключително наситена съпътстваща програма. В първия ден на изложението ще се проведе заседание на Индустриалния форум. На 6 юни ще бъде открита двудневна международна научна конференция, организирана от Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ на тема „Научни изследвания, иновации и индустриално сътрудничество – парадигма за адекватна отбрана“.

Посетителите ще могат да разгледат експозицията на 7 и 8 юни.

В съпътстващата програма на изложението на 7 юни в демонстрационните стрелби на полигона „Змейово“ ще бъдат представени нови разработки и продукти на български и чуждестранни фирми.

На 8 юни ще се проведе демонстрация на способности от военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции, след което ще бъдат връчени сертификатите на изложителите от заместник-министъра на отбраната Аделина Николова.

Очаквайте подробности.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина