По следите на папагала Жори

Актуално Градът Живот Зелен град Новини

Семейство издирва пернатия си домашен любимец, моли за съдействие

Семейство издирва пернатия си домашен любимец- папагалът Жори, вече почти седмица. Лилия Христова се свърза с Под тепето, за да разкаже историята на красивата птица, част от фамилията й, и с молба за съдействие.

Ето какво написа тя:

Венецуелската амазонка Жори беше наш домашен любимец и част от семейството в продължение на 6 години. В началото се държеше като типичният rescue bird, мразещ, хапещ и недоверчив към всички хора. Преди това, подобно на повечето екзотични птици в България, е бил отглеждан само и изцяло в клетка. За негово щастие, тогавашните му собственици, след 18 години “грижи” решават, да се отърват от него, и така попада в моето семейство.

Както се очакваше, беше забравил да използва крилата си, страхуваше се да напусне клетката си, и не пееше сутришната си песен – въобще, всички неща, които го идентифицираха с птица, бяха изчезнали.

В началото си мислих, че превъзпитаването и социализирането на зряла птица е невъзможно, но след месеци усилия и грижи и любов от наша страна, той започна да ни вярва и да търси внимание.

Интересен факт, за големите птици е, че много често избират един човек, към когото се привързват най-много в живота си. Колкото и романтично да е това, е толкова и плашещо, имайки предвид, че могат да живеят до 70 години, и понякога да надживеят стопаните си. След прекараното време с родителите ми, Жори се сприятели най-много с баща ми, и станаха неразделни. От ритуалът на закуска и разходки с птицата на рамо, до заспиване с него пред телевизора. Следваше го навсякъде, което за жалост ги доведе до ситуацията, в която чувайки гласът на баща ми,  литва през терасата, за да го посрещне.

Уви, след това беше вече невъзможно да се върне там, защото е твърде плах и не толкова добър летец (все пак 18 години е държан в клетка).

Една част от нас е щастлива, че птицата най-после е истински свободна, но в същото време знаем, че без изградени навици и представа за всички опасности, едва ли би оцелял дълго. Молбата ми е, ако някой види голяма зелена птица, или чуе оглушителен писък, наподобяващ лай на куче, да сигнализира на +359 87 831 8281 или +359 89 668 1864 . Последно е бил чут в района на Кючук Париж, на улица „Трети март“.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.