АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

Пловдивчани откликват с охота на изследването за коронавирус

926 от набелязаните 1000 за участие в представителното проучване са потвърдили

Половината кръвни проби вече са взети

Изненадващо голяма подкрепа дават пловдивчани на представителното проучване за коронавирус по метода ELISA. Близо 80% от посетените домакинства са дали съгласие за участие. Това са 926 души от 439 домакинства, съобщи областният управител Дани Каназирева, която е и председател на Областния кризисен щаб в Пловдив. Данните бяха съобщени след днешното съвещание на Медицинския щаб.

Щабът също бил изненадан от високия процент на подкрепа, който се явява рекорден за европейските страни, където той е средно между 48 и 52 на 100.

Най – голяма е подкрепата на хората в район „Тракия“ – 90 на 100 от домакинствата са заявили участие в проучването – това са 147 души от обходени 80 адреса. Следват районите „Централен“ със 79,8% подкрепа, „Северен“ – 77,9% , „Западен“ – 76,8% и „Южен“ – 74,3%.

Направена е и представителна извадка от 10 домакинства в Шекер махала и 15 домакинства в квартал Столипиново, обяви още Каназирева, но отказа подробности за резултатите от тестовете, докато не приключи цялото изследване с доклад на 14 юни.

По думите ѝ са взети над 500 кръвни проби до края на месец май.

Проучването продължава, участието е доброволно.

Ако в една точка не бъде открит никой от домакинството доброволците от Медицинския университет ги посещават по няколко пъти, докато бъдат открити, поясни областният управител.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина